Saslušan policajac koji je branio mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija: Ne praštaju mu što se prekrstio na Cetinju

04.05.2022

19:15

0

Autor: 24sedam

Pomoćnik komandanta crnogorske protivterorističke jedinice (PTJ) Petar Knežević negirao je danas optužbe koje mu se stavljaju na teret

Saslušan policajac koji je branio mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija: Ne praštaju mu što se prekrstio na Cetinju
677z381_Krivokapic-i-specijalac-Knezevic - Copyright Foto: Printskrin/Vlada Crne Gore

Pomoćnik komandanta crnogorske protivterorističke jedinice (PTJ) Petar Knežević negirao je danas optužbe koje mu se stavljaju na teret i tvrdi da je audio snimak koji se pojavio u javnosti u vezi s događajima iz septembra prošle godine u vreme ustoličenja mitropolita SPC Joanikija montiran.

Petar Knežević saslušan je danas u Specijalnom policijskom odeljenju (SPO), povodom audiiosnimka na kojem on navodno kaže: "Osvojili smo Cetinje i raščistili tu bagru", preneli su podgorički mediji.

AP Photo/Risto Božović
 

Predsednik Pokreta za promene i jedan od lidera Demokratskokg fronta Nebojša Medojević je za podgorički dnevnik Dan izjavio da Knežević tokom saslušanja tvrdio da je reč o montiranom snimku.Predsednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je juče da ne želi da ovaj slučaj potisne aferu sa bivšom predsednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

Istraga i saslušanje Petra Kneževića pokrenuta je nakon što je na društvenim mrežama objavljen pomenuti audio snimak.Na spornim zapisima, Knežević navodno govori da je na vezi držao "kriminalce nikšićke, barske i novljanske grupe", kao i da su mu oni poručivali da su spremni da krenu i "zapale Cetinje".

24sedam/Goran Sivački
 

Na snimku je navodno zabeležen Kneževićev glas koji objašnjava tok ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Reč je o čoveku koji je komandovao jedinicom u napetim trenucima nasilnih demonstracija i pravljenja barikada na ulazu u prestonicu. Uprkos neredima i pokušaju državnog udara, sa uspehom je izveo akciju obezbeđenja i transporta patrijarha Porfirija i vladike Joanikija.


Knežević je, u međuvremenu, postao meta hajke koju su poveli pojedinci ideološki bliski DPS. Iz ove partije traže da se Kneževiću sudi jer je akcija na Cetinju "nasilno sprovedena uz učešće službi Srbije, ali i kriminalnih elemenata koje je ovaj policajac koordinirao i držao na vezi".

Ne praštaju mu što se na Cetinju prekrstio

Šira javnost Kneževića pamti kao čoveka koji je bio angažovan na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju. Tokom operacije, on je u punoj policijskoj opremi i sa fantomkom na licu, na zvuk zvona sa manastira, pred kamerama na trenutak prebacio pušku iz desne u levu ruku, a potom se prekrstio. Pristalice Mila Đukanovića to mu nisu oprostile.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike