Buknuo hepatitis u školama u Hrvatskoj: Zaražen kuvar izazvao lavinu pozitivnih testova?!

02.05.2022

09:32

0

Kako prenose pojedini portali epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkoj školi

Buknuo hepatitis u školama u Hrvatskoj: Zaražen kuvar izazvao lavinu pozitivnih testova?!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Zagrebu već dva meseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj obolelih su srednjoškolci, piše Jutarnji list.

- Od početka marta do sad zabeležili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identificiran virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane, kao i prljavim rukama.

Bolest je zabeležena među učenicima tri škole, kao i među njihovim kućnim kontaktima. Međutim epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo.

Profimedia
 

Moguće je da broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mesec dana, u nekim slučajevima čak i dva meseca - rekao je Branko Kolarić, direktor Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu.

- Škole su dobile uputstva koje su prenele roditeljima i deci, ali apelujem na sve građane da održavaju higijenu ruku - naglasio je Kolarić.

Zaraženi kuvar spremao obroke deci

Kako prenose pojedini portali epidemija hepatitisa A počela je u Ugostiteljsko-turističkoj školi, gde je kuvar, ne znajući da je zaražen hepatitisom A, deci pripremao obroke.

- Da, to je tačna informacija. Za vreme praznika počeli su se događati slučajevi hepatitisa. Naprije je bila reč o jednom sporadičnom slučaju, a onda mi je kolegica u nedelju javila da se pojavio još jedan. Nakon toga sam odmah kontaktirao s dežurnim epidemiologom i zajedno s njim doneli smo brojne mere - rekao je direktor pomenute školske ustaove.

Inspekcija je preduzela sve neophodne mere, radna mesta su dezinfikovana, a od zaposlenih su uzeti testovi, čiji rezultati se očekuju uskoro.

Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A. Često se naziva i bolest "prljavih ruku" jer se najčešće prenosi prljavim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom i  bliskim kontaktima sa zaraženom osobom, uključujući i seksualnim putem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike