Hrvatski mediji otvoreno na Bajdenovoj strani: "Tramp može dovesti Srbiju do Siska"

02.11.2020

22:03 >> 21:46

0

Autor: M. I.

U tekstu se se navodi mnoštvo optužbi na račun srpskog naroda, kao i hvalospevi Bilu Klintonu

Hrvatski mediji otvoreno na Bajdenovoj strani: "Tramp može dovesti Srbiju do Siska"
Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon /Carolyn Kaster

Oči čitavog sveta uperene su u Sjedinjene Američke Države i izbore za predsednika te zemlje. Širom planete ljudi pomno prate ko će sledećih četiri godine provesti u Beloj kući –  Donald Tramp ili Džo Bajden. Za hrvatske medije nema dileme: u interesu je Hrvata da pobedi demokratski kandidat.

Tako je Jutarnji list objavio tekst u kojem se detaljno obrazlaže zašto je Donald Tramp “srpski kandidat” i zašto nikako ne bi bilo dobro za Hrvatsku da on pobedi. Tu se navodi mnoštvo optužbi na račun srpskog naroda, kao i hvalospevi Bilu Klintonu.

– Vlada predsednika Bila Klintona omogućila je naoružavanje Hrvatske vojske i svojim obaveštajno-vojnim kapacitetima pomogla Hrvatskoj vojsci u oslobađanju tzv. Krajine, uz minimalne žrtve u operaciji takvih razmera. Amerika je pomogla i da hrvatsko-bošnjačke snage u BiH oslobode prilično velika okupirana područja, a 1999. SAD je imao ključnu ulogu u oslobađanju Kosova od srpskog apartheijda. Ukratko, SAD ima veliku važnost za ovu regiju, a to znači da nipošto nije svejedno hoće li pobediti Donald Trump ili Joe Biden – piše u tekstu.

Pročitajte još: Životni put Donalda Trampa: Od biznismena do predsednika Amerike

Zatim se obrazlaže zašto je za Hrvatsku Bajdenova pobeda bolji ishod izbora u SAD.

Jutarnji list navodi da je Bajden “tražio oružane akcije protiv velikosrpskih agresora”.

– Zahvaljujući Džou Bajdenu – Amerika se umešala u ratove u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, naterala Hrvate i Bošnjake na saradnju – navodi se u tekstu.

Jutarnji list takođe piše da je Trampova politika indirektno navela Milorada Dodika da “zatraži otcepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine”.

Pročitajte još: Životni put Džoa Bajdena: Tragedije oblikovale njegovu političku borbu

– To ima direktan uticaj na Hrvatsku, koja dobija Srbiju južno od Siska – piše u tekstu ovog hrvatskog lista.

Pored toga, u pozitivnom tonu se dodaje da je Bajden “još 2001. godine Senatu podneo izveštaj u kojem se navodi da Balkan nije strateški sporedna predstava, kao i da jugoistočna Evropa ostaje ključna za sigurnost celog kontinenta, kao i za SAD”.

– I danas misli isto – prošle nedelje je najavio da će štititi celovitost BiH i podržavati ulazak susedne države u Evropsku uniju i NATO. Koliko je poznato, identične ciljeve zastupa i službena hrvatska politika – piše u tekstu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike