Kako je razotkrivena kriminalna grupa i kako je Miloš Medenica pretio majkom! Isplivale poruke iz Skaj aplikacije

22.04.2022

07:28

0

Autor: J.S.J.

U nastavku akcije započete hapšenjem dugogodišnje predsednice Vrhovnog suda juče su lisice na ruke stavljene dvojici špeditera - Stevu Karanikiću i Marijanu Bevenji

Kako je razotkrivena kriminalna grupa i kako je Miloš Medenica pretio majkom! Isplivale poruke iz Skaj aplikacije
Vesna Medenica - Copyright Foto: Printskrin/Jutjub

Podgoričke "Vijesti" objavile su sadržaj poruke koju je Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice 12. marta 2020. preko kriptovane “Sky” aplikacije poslao nekome da prenese Vasiliju Petroviću.

-Bio sam do nje, za 15 dana je predmet u Vrhovni, treba da se prođe procedura da bi bilo sve zakonsko, ako bi se poslao ranije vratili bi sa pisarnice Vrhovnog suda, druga stvar, sve ide kako treba, priprema se ko će predmet da dobije i sve ide kako treba - pišu "Vijesti".

U naredbi o proširenju istrage, piše da Medenica na taj način sagovornika obaveštava da je razgovarao sa majkom, nekadašnjem predsednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom, o ubrzanju sudskog procesa koji vodi “Cijevna komerc”.

Vasilije Petrović sin je vlasnika građevinske kompanije Danila Dana Petrovića.

Istog jutra Medenica šalje poruku - “Bitno je da sve bude spremno kad stigne predmet”, a potom ga obaveštava da je sve završeno.

Istražitelji su evidentirali i poruke koje je poslao 11. novembra 2020. godine:

-Rekao sam ja kumu da ti šalje poruku, 15. stiže u Vrhovni, ne može se zakazati pre februara meseca, jer imaju samo po dva većanja mesečno- piše u poruci poslatoj tog dana u 17.57 sati.

Prema dostavljenim porukama Medenica je obaveštavao Petrovića i da će do tada biti “pripremljen teren”, ali i da Vrhovni sud ne radi do polovine januara.

Krajem decembra piše poruku da je “pričao sa njom” - Vesnom i da će mu majka sve tačno javiti: ”Kovačević sudija je zadužila predmet”.

 

Pretnje Miloše Medenice

Printscreen/YouTube/Nvo Mans
 

 

Sin uhapšene nekadašnje predsednice Vrhovnog suda porukama je pretio Petroviću da će mu Vesna Medenica pokrenuti proces za milionsku proneveru ako nastavi insistira da im se postupak ubrza.

On 29. decembra 2020. godine porukama pravda majku da nije stigla da ode u Vrhovni sud, ali da će to učiniti posle 20. januara 2021. godine.

Medenica je dan kasnije, pod pritiskom javnosti, podnela ostavku  na mesto predsednice Vrhovnog suda. To, ipak, nije smetalo njenom sinu da preti Petroviću, pišu "Vijesti".

Iako je 9. januara prošle godine napisao da Petroviću možda neće vratiti 100.000 evra “jer mu nikada ne bi stiglo na Vrhovni da mene nije bilo, možda je to moja cena”, Medenica se mesec kasnije predomislio i počeo da preti pokretanjem postupka.

-Da mu vratimo 100 h keša i pristaje i ne pita kada će se završiti-  napisao je Medenica 26. januara 2021. godine potom pita koje Petrović daje garancije da će ih isplatiti kada se završi predmet.

-Ako mu ih vratim, nema tih para na ovom svetu pa makar išao da otimam da se prehranim, da bih mu išta završio. Nego neka se ne rga da mu ne pokrene jedan proces đe je napravio milionsku malverzaciju, da ne zna što ga snađe... Neka se ne inati”, poruka je koju je Medenica navodno poslao 26. februara - pišu "Vijesti".

Prethodno, Medenica je obavestio sagovornika da sudija ide u penziju: ”Šta je još bolje da ti kažem...čekam sad da novi sudija zaduži predmet”, napisao je, a početkom marta obavestio ga je da predmet zadužila sutkinja Vesna Begović.

Tužioci ocenjuju da iz tih poruka proizilazi osnovana sumnja da je upravo Vasilije Petrović dao Medenici 100.000 evra za postupak koji je vodila “Cijevna komerc”.

Sudije Vrhovnog suda pod lupom

Sudije Vrhovnog suda Branimir Femić, Rada Kovačević i Vesna Begović moraće da objasne istražiteljima da li im je njihova nekadašnja šefica, uhapšena Vesna Medenica, naređivala kakve odluke da donose u nekoliko predmeta u kojima su radili reviziju.

Osim njihovog iskaza, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) veštaci će proveravati i odluke koje su doneli kao članovi veća u najmanje dva predmeta, zbog kojih je, kako se sumnja, sin Vesne Medenice, Miloš, uzeo oko 300.000 evra.

U nastavku akcije započete hapšenjem dugogodišnje predsednice Vrhovnog suda juče su lisice na ruke stavljene dvojici špeditera - Stevu Karanikiću i Marijanu Bevenji.

Prema podacima iz istrage, SDT ih sumnjiči da su po nalogu Miloša Medenice, sa 10.000 evra podmitili službenicu Uprave prihoda i carina Ivanu Kovačević da prihvata lažnu carinsku dokumentaciju i na taj način omogući šverc cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar. Kovačevićeva je negirala te optužbe.

Njoj je pritvor određen 20. aprila, nakon saslušanja kod sutkinje za istragu podgoričkog Višeg suda, Suzane Mugoše.

Sudija Mugoša tražila je da se pre donošenja odluke pretrese kuća Kovačevićeve u Sutomoru, ali iz istrage ne objašnjavaju kakve su dokaze tamo tražili.

Medenica preko Skaj aplikacije završavao presude brojnim kriminalcima?!

Profimedia
 

 

Izvor iz istrage rekao je juče da je mlađi Medenica, koji se navodno u Beogradu leči od bolesti zavisnosti, preko kriptovane “Sky” aplikacije “završavao” presude brojnim kriminalcima, ali i one u kojima je trebalo odlučiti o imovini.

Navodno, njegova tarifa bila je 30 odsto od ukupne vrednosti imovine koja se potražuje.

Tog tridesetšestogodišnjaka terete da je počinio više krivičnih dela, među kojima je i ono koje se odnosi na njegovu majku Vesnu - navođenje na protivzakoniti uticaj.

Preciznije, tužioci sumnjaju da je on dugogodišnju predsednicu Vrhovnog suda “nagovorio” da utiče na kolege koje su donosile odluke.

Vesna Medenica, koja je pred specijalnom tužiteljkom, a potom i pred sutkinjom za istragu negirala krivicu, nije objasnila zbog čega nije prijavila sina.

Navodno, ponavljala je da samo ona zna kako joj je, “jer deset godina živi sa narkomanom”.

Branioci osumnjičenih kojima je sutkinja Mugoša odredila pritvor - Vesne Medenice, Vasilija Petrovića, Luke Bakoča, Ivane Kovačević i Milorada Medenice, uložili su žalbe na tu odluku. O njima odlučuje vijeće Višeg suda.

Medenica je uhapšena 17. aprila na Aerodromu Golubovci, nakon što je graničnim policajcima predala lična dokumenta, pokušavajući da se ukrca na let za Beograd.

Hapšenja osumnjičenih članova kriminalne organizacije koju je navodno formirao njen sin Miloš počela su dan kasnije. U toj akciji uhapšeni su i Petrović, Bakoč, Kovačević, Milorad Medenica, Marko Vučinić, Nikola Raičević, Marko Popović, Bojan Popović, Petar Milutinović i Radomir Raičević.

Dan kasnije krivična prijava podnijeta je protiv njih, zatim nekadašnjeg telohranitelja Vesne Medenice, policajca Darka Lalovića i pravnog lica “Kopad kompani” d.o.o. iz Nikšića.

Proverava se i postupanje policajki

Printscreen/ Youtube
 

 

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija utvrdiće da li su se o pravila službe ogrešile zatvorske policajke koje su obezbeđivale Vesnu Medenicu kada je pokušala da se ubije.

Povrede koje je Medenica nanela sebi nisu ugrozile njen život, objašnjeno je “Vijestima”.

Ona se razbijenim staklom ogrebala u predelu vrata 20. aprila uveče, nakon što su je policajke pustile da se istušira u bolničkom toaletu.

Iz UIKS-a su “Vijestima” odgovorili da su u toku procedure prikupljanja podataka, saznanja i informacija o predmetnom događaju, u cilju utvrđivanja svih odlučujućih činjenica i okolnosti.

”U odnosu na navedeni događaj, obaveštena je i Uprava policije radi eventualnog preduzimanja radnji i mera iz njihove nadležnosti. Nakon sprovođenja prednje opisanih procedura i utvrđivanja činjenica, nadležni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija će postupiti u skladu sa daljom zakonskom procedurom”, objasnili su.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike