Hrvatska ukida JMBG posle 45 godina! Hoće li i Srbija i ostale ex yu zemlje slediti taj primer

19.04.2022

06:41

0

Autor: J.S.J.

Inače, Hrvatska je 2009. godine uvela osobni identifikacioni broj (OIB) koji se koristio umesto jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG)

Hrvatska ukida JMBG posle 45 godina! Hoće li i Srbija i ostale ex yu zemlje slediti taj primer
Lična karta/Ilustracija - Copyright MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske stavilo je na javnu raspravu Predlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju. Ukoliko se taj zakon usvoji, Hrvatska će biti prva zemlja bivše Jugoslavije koja će prestati da koristi jedinstveni matični broj građanina.

Inače, Hrvatska je 2009. godine uvela osobni identifikacioni broj (OIB) koji se koristio umesto jedinstvenog matičnog broja građanina (JMBG), a u prelaznom periodu građanima su se dodeljivala oba identifikaciona broja.

Prilikom uvođenja OIB-a, hrvatske vlasti su kao prednosti novog broja istakle to što ne otkriva lične podatke građana, ali i da omogućava bolji pregled nad imovinom građana i pravnih lica. 

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija i moći će da se koriste za povezivanje i razmenu podataka u onim slučajevima kada povezivanje podataka ne bude moglo da se izvrši korišćenjem OIB-a.

Zakon u celoj Jugi

Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana uveden je u celoj bivšoj Jugoslaviji 1976. godine, a nakon toga su zakon donele i sve republike.

Broj se sastoji od 13 cifara, od kojih prvih sedam predstavljaju datum rođenja, a sledeće dve označavaju region rođenja. Pretposlednje tri cifre su jedinstveni broj, a na kraju se nalazi kontrolna cifra.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike