Brutalna laž za Međunarodnu zajednicu - Linta: Velika nepravda učinjena nad Srbima u Sarajevu

16.03.2022

18:41

0

Linta ističe da su Srbi u Sarajevu gotovo uništeni kao narod

Brutalna laž za Međunarodnu zajednicu - Linta: Velika nepravda učinjena nad Srbima u Sarajevu
Copyright Miodrag Linta, Youtube printscreen

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, podsećajući da se navršava 26 godina od biblijskog egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba sa svojih vekovnih područja tokom februara i marta 1996. godine, ističe da je nad Srbima učinjena velika nepravda, jer je Dejtonskim sporazumom dogovoreno da Srpsko Sarajevo bude predato Muslimanima.

Srpsko Sarajevo je jedinstven primer na prostoru BiH po tome što se od Srba koji su odbranili svoj grad u ratu, tražilo da u miru pristanu na vlast svojih neprijatelja, navodi Linta u saopštenju.

Sarajevski Srbi su, početkom 1996. godine, odlučili da napuste svoja ognjišta i krenu u neizvesnost jer im međunarodna zajednica nije garantovala slobodu, bezbednost i zaštitu njihove imovine, podseća Linta.

- Alija Izetbegović i bošnjačke vlasti su svakodnevno upućivali pretnje Srbima da će svi oni koji su nosili uniformu Vojske RS morati da odgovaraju pred sudovima. To je praktično značilo da svaki Srbin koji je nosio pušku i vojnički odbranio svoje ognjište i grad, mogao da očekuje hapšenje, represalije i mnogo gore stvari - navodi se u saopštenju predsednika Saveza Srba iz regiona.

Srbi su, kako dodaje, napustili opštine ili delove opština gde su bili većina i koje su godinama i decenijama stvarali: Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad i Centar.

- Tragična je činjenica da ovaj narod tokom pregovora u Dejtonu 1995. godine niko nije pitao da li treba da pripadnu Republici Srpskoj ili Federaciji BiH - dodaje Linta.

Profimdia
 

Linta ističe da su Srbi u Sarajevu gotovo uništeni kao narod.

- Od 1992 do 1996. godine proterano je oko 150.000 Srba. U Sarajevu, po popisu stanovništva iz 2013. godine, živi svega 13.000 Srba ali je taj broj sada daleko manji. To jasno pokazuje da je Sarajevo odavno postalo jednonacionalan grad i da su priče bošnjačkih političara o njegovoj multietničnosti brutalna laž za međunarodnu zajednicu. Jedan od brojnih dokaza zatiranja srpskih tragova u Sarajevu jeste izbacivanje srpskih književnika, naučnika, umetnika, narodnih heroja i srpskih toponima iz naziva ulica i trgova. Pored toga, planski se otima srpska imovina kao što su stanovi JNA, poslovni objekti, zemlja i drugo. Takođe, gradska i kantonalna vlast odbija za obeleži brojna srpska stratišta u Sarajevu - dodaje Linta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike