Tajac u Zagrebu: Izvađen srušeni dron - mesto čuvaju policija, vatrogasci i specijalne službe (VIDEO/FOTO)

13.03.2022

09:45

0

Pre nego što se pristupilo vađenju letelice, obavljali su se pripremni radovi

Tajac u Zagrebu: Izvađen srušeni dron - mesto čuvaju policija, vatrogasci i specijalne službe (VIDEO/FOTO)
Tan2022-3-13_103324258_0 - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASIC

Jutros je nastavljena operacija izvlačenja vojne letelice sovjetske proizvodnje iz dubokog kratera u kojem je ostala nakon što se u četvrtak uveče srušila na livadu kod Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu, piše Indeks. Letelica je izvađena u 9:45 sati.

 

 

Široko područje oko mesta pada drona i dalje je ograđeno policijskom trakom, a i jutros je evakuisan paviljon studentskog doma koji je najbliži mestu pada. 

Kod kratera su bila dva bagera i vatrogasci koji su se trudili da savladaju korenje stabla koje je smetalo u vađenju trupa letelice koji je ostao zakopan pod zemljom. 

Pre nego što se pristupilo vađenju letelice, obavljali su se pripremni radovi.

 

Tajler Rogovej, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala "War Zone", detaljno je proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

- Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Sigurno je da se ozbiljno pokvario, preletio celu Mađarsku i na kraju srušio u Zagrebu - napisao je Rogovej  i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

Mario Banožić, ministar obrane Hrvatske, obratio se u nedelju novinarima na mestu pada sovjetskog drona.  

- Dobili smo saznanja da se na pojedinim fragmentima nalaze elementi eksploziva, rekao je Banožić potvrđujući da je pronađena i crna kutija.

- Letelica nije bila izvidničkog tipa, na njoj smo našli delove aviobombe, takođe sovjetske proizvodnje, ona je odvezena i nakon dublje analize moći ćemo otkriti tip, zasad znamo da se koristila na avionima sovjetske proizvodnje - istakao je Banožić.

- Imamo i neka saznanja koja bi mogla u dilemu dovesti samu lokaciju odakle je došla letelica u Hrvatsku, a imamo i elemente koji bi mogli ukazivati da može biti i s ruske i ukrajinske strane - zaključio je hrvatski ministar.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike