ISPRAVKA: U BiH se ne ukidaju akcize na gorivo, a nije smanjen ni PDV

09.03.2022

20:32

0

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba, koji je ovu informaciju ocenio kao klikbejt i prenošenje dezinformacija, naslov je promenjen

ISPRAVKA: U BiH se ne ukidaju akcize na gorivo, a nije smanjen ni PDV
Copyright RINA

Prvobitni naslov ove vesti glasio je "U BIH UKIDAJU AKCIZE NA GORIVO: Zakon donet po hitnoj proceduri, važiće 6 meseci".

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba, koji je ovu informaciju ocenio kao klikbejt i prenošenje dezinformacija, naslov je promenjen.

Naime, tačno je da je Predstavnički dom izglasao ove izmene, ali je netačno da se "akcize ukidaju", s obzirom na to da je za tako nešto potrebna potvrda i Doma naroda Parlamenta BiH.

Originalna vest glasila je ovako:

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas Predlog zakona o izmenama zakona o akcizama, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest meseci.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a podržao ga je 31 parlamentarac, protiv niko nije glasao, a jedan je bio uzdržan, prenosi Klix.

Odlukom su ukinute akcize na dizel gorivo, petrolej, bezolovni benzin, lož ulje, tečni naftni gas za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ukoliko se to desi doći će do pada cena svih naftnih derivata.

S obzirom na to da se Dom naroda PSBiH još uvek nije oglasio o ovim pitanjima, akcize na gorivo nisu ukinute, a PDV za lekove i osnovne životne namirnice nije smanjen, navode iz Raskrinkavanja.

Do toga će doći samo ukoliko i Dom naroda usvoji spomenute predloge, što je 24sedam i imao u svom izveštaju navevši "Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ukoliko se to desi doći će do pada cena svih naftnih derivata".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike