Hrvatski dobrovoljci stigli do Ukrajine: Idemo na front!

27.02.2022

13:46

1

Otišl na ratište kako bi se borili na strani ukrajinske vojske

Hrvatski dobrovoljci stigli do Ukrajine: Idemo na front!
rat ukrajina Tan2022-2-26_173357274_0 - Copyright AP Photo/Emilio Morenatti

U Ukrajinu već stižu prvi dobrovoljci iz Hrvatske kako bi učestvovali u odbrani te zemlje.

- Mi se nalazimo na ukrajinskoj granici s Mađarskom. Idemo na front da se pridružimo ukrajinskom narodu i našim Hrvatima. Znamo da će ovaj rat teško stati samo na Ukrajini - izjavio je jedan od njih. 

Hrvaski mediji prenose kako su prvi hrvatski dobrovoljci otišl na ratište u Ukrajinu kako bi se borili na strani ukrajinske vojske.

- Jedna veća grupa dobrovoljaca kroz nekoliko dana bi se trebala pridružiti ukrajinskoj vojsci. Imaju vojno iskustvo od ranije i puni su morala i želje da pomognu ukrajinskoj vojsci - javljeno je juče. 

 Predsednik Ukrajine Vladomir Zelenski zatražio je ranije od stranih državljana širom sveta da se uključe u rat protiv Rusije.

- Ukrajina osniva "legiju stranaca" za dobrovoljce iz inostranstva. To će biti ključan dokaz vaše podrške našoj zemlji - naveo je Zelenski u saopštenju koje je preneo Rojters.

Neonacisti iz velikog broja zemalja već se bore na strani Ukrajinaca, među kojima ima i Rusa čije su organizacije kao ekstremističke zabranjene od strane Putina.

Najpoznatija je Ruska neonacistička borbena grupa "Viktor Larionov", koja je u Kijevu a čiji su pripadnici u Rusiji optuženi za ubistva građana Rusije kavkaskog i azijatskog porekla, te su gonjeni od strane sudova, zaštitu našli među ukrajinskim neonacistima.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem blogu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike