Opet se trese region: Zemljotres kod Šibenika

19.02.2022

07:23

0

Intenzitet procenjen na III-IV stepena EMS

Opet se trese region: Zemljotres kod Šibenika
Copyright Ilustracija/Profimedia

Juros, u 6.25 sati registrovan je zemljotres magnitude 2.6 jedinica po Rihteru, sa epicentrom kod Jadrije, nedaleko od Šibenika.

Seizmološka služba hrvatske saopštila je da je intenzitet zemljotresa u epicentru procenjen na III-IV stepena EMS.

Podsećamo, od 2020. godine, kada se dogodio niz jačih potresa u Zagrebu i Petrinji, tlo je nastavilo da se smiruje i podrhtava i dalje i u 2021. 

Šta nas očekuje?

Sredinom godine, potresi su počeli da se registruju i na tlu naše zemlje, međutim nijedan od njih, srećom, nije bio jačeg intenziteta.

Kako ističe meteorolog Ivan Ristić za 24sedam, građani će morati da se naviknu na ovu pojavu jer će Srbiju, a i čitavu Evropu, zemljotesi tresti sve češće. 

- Došlo je do promene strukture pojedinih minerala koji se nalaze u omotaču Zemlje. Zbog toga je sprovođenje toplote brže nego ranije. Time se ta energija iz dubine Zemlje, iz samog jezgra, jedan i po put brže prenosi prema Zemljinoj površini - objašnjava Ristić za 24sedam.

On dodaje da je materijal od koga je napravljen Zemljin omotač, koji se nalazi oko jezgra, promenio svoje karakteristike. Mnogo brže sprovodi toplotu izazivajući sve češću pojavu zemljotresa i vulkana u celom svetu.

Što se tiče Srbije, najjači zemljotres magnitude šest jedinica Rihterove skale registrovan je u Lazarevcu 1922. godine. Međutim, Ristić ističe da su zemljotresi te jačine kod nas vrlo retki. 

- Maksimalno, kod nas može biti od pet do šest stepeni Rihtera jačina zemljotresa. Ali i to se dešava jednom u 100 godina - kaže on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike