Hrvatska će Briselu morati da vrati neiskorišćenu pomoć!

09.02.2022

15:20

0

Hrvatska iz Fonda za solidarnost je dobila milijardu evra nakon potresa koji su 2020. godine pogodili tu zemlju

Hrvatska će Briselu morati da vrati neiskorišćenu pomoć!
earthquake-g8f3b30679_1920 - Copyright Pixabay/Angelo_Giordano

Evropska komisija je potvrdila da novac isplaćen Hrvatskoj za potrebe sanacije štete nakon zemljotresa koji su 2020. godine pogodili Zagrebe i Petrinju mora da bude iskorišćen do 17. juna ove godine, a u suprotnom vraćen.

- Pravila su takva da zemlja članica koja zatraži pomoć iz Fonda solidarnosti mora dobijena sredstva da iskoristi u roku od najviše 18 meseci od isplate odnosno od datuma kada se prirodna katastrofa dogodila. Pravila takođe ne predviđaju produžetak tog roka ni pod kakvim uslovima - izjavio je portparol EK, Stefan de Kersmaker.

U Komisiji podsećaju da je Hrvatska iz Fonda za solidarnost dobila milijardu evra nakon potresa koji su 2020. godine pogodili tu zemlju.

U Hrvatskoj navodne da je od sredstava dobijenih iz Fonda solidarnosti do sada iskorišćeno oko tri procenta, a da će ostatak biti na raspolaganju do 17. juna kada će neiskorišćene stotine miliona evra odnosno milijarde u kunama morati da budu vraćeni Briselu.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, izražavao je uverenje da će EU produžiti rok Hrvatskoj za korišćenje ovih sredstava, međutim do toga, prema rečima EK, neće doći.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike