Podneta krivična prijava zbog krijumčarenja mladunčeta lava: Životinja se oporavlja u azilu

15.02.2022

12:07

0

Vrednost divlje životinje ceni se i do 200.000 evra

Podneta krivična prijava zbog krijumčarenja mladunčeta lava: Životinja se oporavlja u azilu
Mladunče lava, Budva - Copyright Printscreen/Facebook/Alexandar Dragicevic

Crnogorska Agencija za zaštitu životne sredine podnela je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog krijumčarenja lava za šta, kako kažu, postoje osnovi sumnje da je delo izvršilo više osoba i da je vrednost ove egzotične životinje 200.000 evra.

U saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici Agencije upućen je apel nadležnima da se pozabave problemom krijumčarenja životinja i sve svoje resurse stave na raspolaganje kako bi se, kako su kazali, pristupilo ovom višedecenijskom problemu na odgovoran i održiv način.

Podsećaju da je Krivičnim zakonikom Crne Gore predviđeno da će se onaj, ko se bavi prenošenjem robe preko carinske linije izbegavajući mere carinskog nadzora ili ko izbegavajući mere carinskog nadzora prenese robu preko carinske linije naoružan, u grupi ili uz upotrebu sile ili pretnje, kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

Pozivajući se na Krivični zakonik navode da bi kazna zavisno od situacije mogla biti i stroža.

Bio iscrpljen i mršav

Podsećamo lavić je došao u žižu javnosti još krajem januara kada je puštena prvobitna informacija da se mladunče izgubilo i da je istog dana nađeno.

Međutim, ispostavilo se da nije reč o kućnom ljubimcu ruskog državljanina, kako se pričalo, a kamoli da je pronađen.

Ispostavilo se da je divlja životinja nađena tek deset dana kasnije u jednoj kući na selu ka Krapini, na teško dostupnom terenu.

- Lav je bio izuzetno iscrpljen i mršav. Prvo će biti transportovan do zgrade Službe zaštite i spasavanja, a onda u smeštaj u Podgorici koji je za njega obezbeđen. Ovo su divne vesti, jer se sve završilo dobro i po lava i po ljude koji su bili uključeni u potragu - rekao je za podgoričku "Pobjedu" Aleksandar Dragićević iz Agencije za zaštitu životne sredine tada.

Ustanovljeno je da se radi o mužjaku starosti oko pet meseci, koji trenutno ima 29 kilograma i nalazi se  u azilu za mačke i pse do njegove konačne deportacije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike