Medicinska sestra zloupotrebila pacijenta za kredit: Dobila otkaz, pa ponovo zaposlena preko konkursa!

04.02.2022

20:10

0

Ona je priznala šta je uradila, ali je navodno imala podršku sestre pacijenta

Medicinska sestra zloupotrebila pacijenta za kredit: Dobila otkaz, pa ponovo zaposlena preko konkursa!
Doktorka - Copyright Pixabay

Medicinska sestra kotorske Specijalne bolnice za psihijatriju Branka Joketić krajem 2020. godine dobila je otkaz jer je finansijski zloupotrebljavala pacijenta te ustanove, ali ju je novi menadžment pre nekoliko meseci ponovo zaposlio i to putem konkursa.

To pokazuje dokumentacija Specijalne bolnice, koju su Vijesti dobile po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Prema odluci iz novembra 2020. koju potpisuje bivši direktor Petar Abramović, medicinska sestra je počinila težu povredu radne obaveze, prekršila Zakon o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno obolelih lica, Zakon o zdravstvenoj nezi pacijenata, ali i Etički kodeks bolnice, zbog čega joj je uručen otkaz, ali i proglašena apsolutno nedostojnom za rad u ustanovi ovog tipa.

Vijesti su još u decembru pitale novu upravu bolnice u Dobroti, na čijem je čelu Aleksandar Mačić, kako je moguće da je medicinska sestra ponovo zaposlena u ustanovi, nakon što je navodno finansijski iskoristila pacijenta i zbog toga dobila otkaz, te da li su imali uvid u njen personalni dosije. Iz ove ustanove na ta pitanja nisu odgovorili, već su kazali da se Joketić javila na konkurs u septembru, ispunjavala opšte i posebne uslove za zaposlenje i zaključila ugovor o radu 12. oktobra 2021. Kazali su da je oglasom iz avgusta i septembra prošle godine traženo deset medicinskih sestara, da se toliko njih i javilo i zaposleno.

Bivša uprava bolnice pokrenula je u oktobru 2020. disciplinski postupak protiv medicinske sestre, jer je samovoljno, 2016. godine, poslala pacijenta u Nikšić taksi vozilom, kako bi podigao gotovinski kredit, a ona stekla finansijsku korist.

Čovek podigao dva kredita?

U dokumentaciji piše da je zaštitnica prava pacijenata razgovarala sa tim pacijentom, koji je ispričao da je medicinska sestra tražila da podigne kredit za nju u jednoj banci, u iznosu od 5.000 evra, a kasnije još 1.700 evra u drugoj banci uz dogovor da mu rate isplaćuje na ruke.

- Međutim, imenovana je isplatila samo dve rate. Pacijent je naveo da za to nikome nije rekao, niti bi rekao, da njegova sestra nije videla na izvodu iz penzije i to nakon tri godine od podizanja kredita - obavestila je zaštitnica prava pacijenata direktora.

Iz dokumentacije proizlazi da je medicinska sestra priznala krivicu, ali i izjavila da u 20 godina profesionalnog rada nikada nije pogrešila i da ne zna šta joj je to trebalo, kao i da je sve radila u dogovoru sa pacijentovom sestrom.

Otišli zajedno u banku, sestra sve znala?

- To se desilo 2016. godine. Ja sam ga poslala u Nikšić i platila taksi, kako bi podigao papire iz Fonda PIO, to jest potrebne potvrde i ostala dokumenta, radi podizanja kredita u banci. Pacijent se istog dana vratio u bolnicu, a sutra sam zajedno sa njim otišla u banku. Ne znam da li sam pacijenta poslala u Nikšić radi prvog ili drugog kredita, ali u svakom slučaju zajedno sa njim sam u banci podigla kredit na njegovo ime u iznosu od 3.000 evra. Kasnije, nakon par godina, u drugoj banci smo podigli refinansirajući kredit, u iznosu od 5.000 evra. Oba kredita su podignuta na ime pacijenta i novac je dat meni, uz dogovor da ja otplaćujem mesečne rate po dospeću. Prilikom podizanja prvog kredita dala sam pacijentu na ruke 200 evra, a kasnije sam mu isplatila dve mesečne rate. Nadalje nisam isplaćivala novac u mesečnim ratama. Tvrdim da sam to uradila u dogovoru sa pacijentovom sestrom koja živi u Budvi i u Nikšiću - piše u izjavi medicinske sestre.

Bolnicu je, navodno, o ovom slučaju informisala pacijentova druga sestra iz Beograda, koja je nameravala i da tuži ovu zdravstvenu ustanovu.

Bivši direktor bolnice, Petar Abramović, naveo je u odluci da je prilikom izricanja mere uzeo u obzir to što je Joketić priznala povredu radne dužnosti, težinu povrede i njene posledice, odgovornost, raniji rad i ponašanje zaposlene, činjenice da ranije nije povredila radne obaveze...

- Međutim, sama priroda prekršaja koji je medicinska sestra počinila, te način na koji je zloupotrebila i izmanipulisala - a isključivo u cilju pribavljanja finansijske koristi za sebe, pacijenta koji je hronični psihijatrijski bolesnik i kao takav nije u stanju da na pravi način sagleda i proceni sve aspekte svojih postupaka, pa samim tim je i podložan manipulaciji, čini je apsolutno nepodobnom za obavljanje ove delatnosti u ovakvom tipu ustanove - zaključio je Abramović.

Zakon štiti mentalno obolele od ekonomske i druge zloupotrebe

Prema članu Zakona o zaštiti i ostvarivanju prava mentalno obolelih lica, koji je zaposlena prekršila, ove osobe imaju pravo na zaštitu od ekonomske, seksualne i drugih oblika eksploatacije, telesne ili druge zloupotrebe, svakog oblika zlostavljanja, ponižavajućeg postupanja...

Zakon o zdravstvenoj nezi pacijenata propisuje da je medicinski kadar odgovoran ako privatni interes stavi ispred javnog interesa i obavljanje poslova koriste za sticanje imovinske ili neimovinske koristi...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike