Iznosili ratnohuškačke pretnje i mržnju prema RS: Srbi podneli prijavu za izazivanje nacionalne mržnje

02.02.2022

13:29

0

Prijava je primljena u Tužilaštvu i biće prosleđena u rad tužiocu

Iznosili ratnohuškačke pretnje i mržnju prema RS: Srbi podneli prijavu za izazivanje nacionalne mržnje
Tužilaštvo BiH 2 - Copyright Printscreen/Youtube/BN TV

Tužilaštvo BiH primilo je prijavu koju su predstavnici srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila podneli protiv Hamdije Abdića zvanog Tigar iz Bužima, predsednika Udruženja građana "Zelene beretke" iz Sarajeva Muhameda Švrakića i više nepoznatih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Prijava je zaprimljena u Tužilaštvu i biće prosleđena u rad tužiocu, rečeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica Branimir Kojić ranije je rekao da su ova lica putem medija i na javnim skupovima iznosila ratnohuškačke pretnje i pozive, ispoljavala mržnju prema Republici Srpskoj i njenim institucijama i vređala srpski narod.

Kojić ističe da se, osim na pretnje i iskazivanje nacionalne mržnje, prijava odnosi i na nezakonito formiranje i mobilisanje paravojnih jedinica, što su radnje koje podrivaju i ugrožavaju ustavni poredak BiH u šta spadaju i pozivi na rušenje institucija Republike Srpske.

"Od glavnog tužioca tražimo da sprovede istragu i podigne optužnicu jer svi navodi iz naše prijave jasno pokazuju da su Abdić, Švrakić i izvesni broj nama nepoznatih lica počinili krivična dela koje smo naveli", rekao je Kojić.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike