Dodik: Neuspeh pregovora u Neumu loš za ukupne odnose u BiH!

30.01.2022

15:36

0

Razgovori o izmenama Izbornog zakona BiH u Neumu, završeni danas bez pomaka, vodili su se još od četvrtka

Dodik: Neuspeh pregovora u Neumu loš za ukupne odnose u BiH!
Milorad Dodik - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je danas da za ukupne odnose u BiH nije dobro što su propali pregovori stranaka iz Federacije BiH o izmenama Izbornog zakona BiH uz posredovanje međunarodne zajednice.


Dodik je naveo da ono što je mogao da čuje od lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića ukazuje da gotovo nije bilo nikakvog pomaka, približavanja i da je opšti utisak da politički predstavnici muslimana nisu hteli dogovor, prenosi RTRS.

- Oni, po njima, imaju dobru varijantu da ponovo izaberu (Željka) Komšića i u tom pogledu zadaju definitivni politički udarac Hrvatima kao konstitutivnom narodu na ovim prostorima. Ja mislim da to nije dobro - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je rekao da nije dobro da hrvatski konstitutivni narod bude majorizovan od strane Bošnjaka.

- Oni to nastavljaju neskriveno sprovodeći politiku te majorizacije, političkog minimiziranja političkih predstavnika Hrvata. To sigurno ne može da da ni dobru atmosferu ni dobar uspeh u samoj BiH - rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da su pregovori u Neumu bili "federalno pitanje" između muslimana i Hrvata, ističući da su predstavnici Republike Srpske smatrali da nemaju razloga da razgovaraju o izboru člana Predsedništva u Federaciji BiH.

Istakao je i da je očigledno da svi napori koje su uložili Evropljani i Amerikanci nisu dali rezultat.

Dodik je ukazao da je problem jednog konstitutivnog naroda problem sva tri konstitutivna naroda i da se to ne može na bilo koji drugi način posmatrati.

- Mi smo podržali opravdane zahteve hrvatskih političkih predstavnika da oni imaju adekvatne, odnosno svoje, predstavnike i da je to suština i Dejtonskog sporazuma i funkcionisanja BiH. Bošnjaci, muslimani, žele dominaciju, majorizaciju. To vežbaju nad Hrvatima u BiH - istakao je Dodik.

Razgovori o izmenama Izbornog zakona BiH u Neumu, završeni danas bez pomaka, vodili su se još od četvrtka, a u njima su pored zvaničnika Hrvata i Bošnjaka iz Federacije BiH učestvovali i Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu i Angelina Ajhorst, predstavnica EU za reformu izbornog zakona.

Bakir Izetbegović, lider SDA rekao je da nije postignut dogovor, ali da su pregovarači jako blizu, kao i da misli da je po pitanju Doma naroda stvar rešena i da su kada je reč o funkcionisanju Federacije BiH i članova Predsedništva BiH jako blizu dogovora, prenose Nezavisne.

Za razliku od Izetbegovića, Fahrudin Radončić, predsednik SBB-a rekao je da su pregovori propali.

Predsednik HDZ BiH Dragan Covic izjavio je kako su na stolu bila četiri modela načina biranja članova tročlanog predsedništva BiH iz Federacije BiH, a najprihvatljivim se cini elektorski uz dve izborne liste, prenela je Hina.

- Određeni iskorak postoji, neki će kazati ostalo je još malo razlika, no u svakom slučaju postoji dobra osnova - rekao je Čović.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike