Crna Gora u korak sa EU! Uvela sankcije za tri ruske firme

25.01.2022

07:27

0

Saopštenje o odluci Crne Gore objaviio je visoki predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost na sajtu Saveta EU

Crna Gora u korak sa EU! Uvela sankcije za tri ruske firme
Profimedia - Copyright Profimedia


Crna Gora je podržala evropske sankcije uvedene prema tri ruske firme, koje su, prema saopštenju Saveta EU, umešane u poslove sa naftom u Siriji i služe da pomognu operacije Vagner grupe, za koju se navodi da je ruska plaćenička vojska.

Osim za tri firme, Crna Gora je uvela sankcije i za dva ruska državljanina koji su, kako se tvrdi, u užem rukovodstvu Vagner grupe, prenosi RTCG.

Saopštenje o odluci Crne Gore objaviio je visoki predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost na sajtu Saveta EU.

Pod sankcijama su firme Velada LLC, Merkjuri LLC i Evro Polis LLC, i ruski državljani Andrej Trošev i Andrej Bogatov.

Ovim merama se, kako se ističe, pribegava zbog umešanosti ovih lica u dešavanja u Siriji.

Crna Gora je nedavno podržala još jedan paket evropskih sankcija prema Vagner grupi, zbog optužbi za kršenja ljudskih prava u pojedinim afričkim i azijskim državama i na istoku Ukrajine, izveštava crnogorski medij.

Šta je zapravo “Vagner”?

Grupa “Vagner” je ruska paravojna formacija. Neki su je opisali kao privatnu vojnu kompaniju čiji su akteri, kako se izveštava, učestvovali u raznim sukobima, uključujući operacije u sirijskom građanskom ratu na strani sirijske vlade od 2014. do 2015. godine i u ratu u Donbasu u Ukrajini na strani separatističkih snaga Luganske narodne republike.

Drugi smatraju da je “Vagner” prerušena jedinica ruskog Ministarstva odbrane koju koristi ruska vlada. Veruje se da je u vlasništvu Jevgenija Prigožina, biznismena koji je usko povezan sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i Dmitrija Utkina, koji je i osnivač ove kombanije. Prema dokumentima Službe bezbednosti Ukrajine iz septembra 2017. godine, Dmitrij Utkin je nekada bio ukrajinski državljanin, a bio je veteran Prvog čečenskog i Drugog čečenskog rata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike