U Doboju zaražena i jednomesečna beba: Udvostručen broj pacijenata

21.01.2022

15:42

0

Iz bolnice dodaju da se radi o srednje teškim i teškim kliničkim oblicima bolesti

U Doboju zaražena i jednomesečna beba: Udvostručen broj pacijenata
Ilustracija - Copyright Pixabay

U dobojskoj bolnici zabeležen je i prvi slučaj zaražavanja jednomesečne bebe od početka pandemije koronavirusa.

Kako su saopštili iz bolnice "Sveti apostol Luka" poslednjih dana je, u odnosu na kraj decembra, udvostručen broj pacijenata. Trenutno su hospitalizovana 103 kovid pacijenta, a 31. decembra 2021. bilo ih je 49.

– Porast broja pacijenata primetan je od početka januara, zbog pojave omikron soja, koji je mutirani i zarazniji, te je našao način da zaobiđe i prirodni i vakcinalni imunitet. Tome treba dodati i nepoštovanje epidemijskih mera – kažu iz bolnice.

Dodaju da se radi o srednje teškim i teškim kliničkim oblicima bolesti.

– Među hospitalizovanim pacijentima uglavnom se nalaze pacijenti starije životne dobi i sa komorbiditetima, kao što su pacijenti na programu hronične hemodijalize, onkološki, pacijenti oboleli od dijabetesa i drugih teških bolesti. Pojavom omikron soja, prvi put smo lečili i jednomesečne bebe. Među pacijentima preovladavaju nevakcinisane osobe, koje su u većem riziku od težih formi bolesti, komplikacija i neizvesnog ishoda lečenja. Kod vakcinisanih osoba tok bolesti je predvidiv, kraći je boravak u bolnici i brži oporavak – naglašavaju u bolnici, uz napomenu da je, trenutno, nešto manji broj kritično obolelih, odnosno pacijenata koji zahtevaju lečenje u jedinicama intenzivne nege.

Dodaju da, uopšteno govoreći, povećan broj zaraženih ljudi u populaciji neminovno dovodi i do povećanog zaražavanja i obolijevanja ranjivih grupa stanovništva, a samim tim i do povećanog broja hospitalizovanih i opterećenja bolničkog sektora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Srpska info

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike