"Jedeš li ga s mirom": Jedna pekara u Podgorici oduševila svojim potezom (FOTO)

19.01.2022

10:54 >> 13:52

0

"Jedeš li ga s mirom'" je natpis na tom papiru i postavlja pitanje i ženi koja trpi nasilje ali i onome koga možda muči savest i ćuti zbog toga

"Jedeš li ga s mirom": Jedna pekara u Podgorici oduševila svojim potezom (FOTO)
Čarli pekara 0610 2021 24sedam goran sivački (10) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Srbiji je zaživeo hešteg #NisiSama, a nedavno i #NisamPrijavila gde su devojke otkrivale kakve su im se sve užasne stvari dešavale u životu, a one su morale da ćute iz ovog ili onog razlog. Uglavnom je reč o nasilju- i seksualnom ali i drugim oblicima zlostavljanja.

U komšiluku, tačnije u Crnoj Gori je aktuelan jedan takav - #IspričajPričuDoKraja. To je hešteg kojim je pokrenuta kampanja za promociju besplatne pravne pomoći za žrtve nasilja u porodici.

Sada se kampanji pridružila i jedna pekara.

 

 

Naime, oni na papiru u koji pakuju pecivo i hleb ispisuju poruke, dvosmislene, odnosno upućene i žrtvi ali i nekome ko zna za nasilje ali ćuti. Jedeš li ga s mirom je natpis na tom papiru i postavlja pitanje i ženi koja trpi nasilje ali i onome koga možda muči savest i ćuti zbog toga.

U nastavku piše i da 42% žena u Crnoj Gori uz jedan od obroka pretrpi nasilje, kao i da bez obzira na materijalni status, ako žena trpi porodično nasilje ima pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Kako je Podgoričanka G.Z. rekla za 24sedam akcijok je oduševljena kao i mnoge njene sugrađanke.

- Za akciju sam čula nedavno i apsolutno je podržavam. Promocija u kojoj su uključene i gradske pekare siguirno će doprineti da se žene osete sigurnije i da prijave nasilje- ističe G.Z.

Inače, kaznena politika u Crnoj Gori za ovakva dela  je prilično blaga. Za trećinu krivičnih dela sudije često primenjuju uslovnu osudu - u čak trećini slučajeva, podaci su analize Saveta Evrope i Centra za ženska prava.

Oni koji dobiju zatvorske kazne, u većini slučajeva (87 procenata) dobiće kaznu od jednog do šest meseci zatvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike