Demokratski front odgovorio Abazoviću: Izbor nove vlade je demokratsko pitanje

17.01.2022

15:20

0

DF je saglasan da je Crnoj Gori potrebna bolja vlada, ona koja će, kako ističu, imati podršku većine i biti formirana na principima moderne demokratije

Demokratski front odgovorio Abazoviću: Izbor nove vlade je demokratsko pitanje
Youtube printscreen

Demokratski front poručio je lideru koalicije Crno na belo i potpredsedniku aktuelne crnogorske vlade, da nisu spremni za novi eksperiment, da je pitanje izbora nove vlade demokratsko pitanje i poštovanje volje naroda i većine koja je smenila DPS Mila Ðukanovića.

Reagujući na ideju Abazovićeve koalicije koja se izjasnila za manjinsku vladu, bez Demokratskog fronta i DPS-a, iz ovog saveza poručuju da je kriza u funkcionisanju postojeće vlade nastala upravo kao rezultat nepoštovanja demokratske volje građana i ignorisanja parlamentarne većine.

"Ta kriza se može rešiti samo poštovanjem te volje u dogovoru sa svima iz parlamentarne većine, bez novih eksperimenata...", poručeno je u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici DF-a.

Pritom, ističu, svakako treba paziti da DPS-u ne treba ostaviti ni najmanju mogućnost da utiče bilo iz vlade ili kroz ulogu manjinskih pristalica.

DF je saglasan da je Crnoj Gori potrebna bolja vlada, ona koja će, kako ističu, imati podršku većine i biti formirana na principima moderne demokratije, koja će garantovati jednakost i cenjenje svih različitosti i političkih posebnosti unutar pobedničke većine.

Proces izglasavanja nepoverenja sadašnjoj vladi u Skupštini predstavlja ranije postignut pošten i sadržajan dogovor svih poslanika parlamentarne većine o principima, prioritetima i sastavu buduće vlade, za koji su, kako poručuju iz DF-a, potpuno otvoreni.

Ističu i da prioritet DF-a nije rušenje aktuelne vlade, već izbor nove, koja će biti oslobođena svih slabosti, zbog kojih su, kako navode, "beskrupulozno i javno iznosili primedbe na njen rad, sastav i legitimitet".

Poručuju da je ovo prilika da se otklone svi nedostaci iz rada vlasti aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, ali i da se bez žurbe buduća vlast liši svih opasnosti, slabosti i iskušenja.

 

 

"Koalicija "Za budućnost Crne Gore" pokazala je važnost međusobnog uvažavanja političkih partnera, što kao rezultat zajedničkih napora donosi realizaciju važnih promena u Crnoj Gori, ukoliko se poštuju različitosti", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, lider koalicije Crno na belo, potpredsednik i jedini političar u ekspertskoj crnogorskoj vladi, Dritan Abazović poručio je danas da ta koalicija hoće manjinsku vladu, koju, kako je rekao, može da podrži svako, ali da nije siguran da u nju svako može da uđe.

Cilj manjinske vlade je deblokada evropskog puta Crne Gore, rekao je Abazović na konferenciji za novinare.

On je istakao da bi u modelu manjinske vlade koju predlažu bilo mesta i za aktuelne ministre, kao i da bi voleo da koncept koji predlažu podrže i DF i DPS.

Bonus video:

TANJUG

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti