Peter Stano povodom osuda iz EU: Zna se ko iz regiona podržava neprihvatljivu retoriku

11.01.2022

13:35

0

Iz Evropske komisije naglasili su da EU ne želi da spekuliše o mogućim sankcijama, već da "podstiče" pronazak izlaza iz političke krize u BiH

Peter Stano povodom osuda iz EU: Zna se ko iz regiona podržava neprihvatljivu retoriku
Peter Stano - Copyright Peter Stano, Youtube printscreen

Portparol EU, Peter Stano, odbio je da konkretizuje na koga je EU tačno mislila kada je u sinoćnjem saopštenju povodom krize u BiH izrazila žaljenje zbog podrške, kako je navedeno, ”drugih partnera manifestacijama koje utiču na regionalnu stabilnost i dobrosusedske odnose”.

Stano je na redovnoj konfrenciji za medije u Briselu danas ponovio da EU snažno osuđuje negativnu i zapaljivu retoriku podela koja je korišćena u nedelju, 9. januara, od strane kako je rekao, zvaničnika Republike Srpske i poručio da kriza u BiH mora da se rešava, a ne produbljuje potezima, ali i podrškom viđenom na proslavi Dana Republike Srpske.

”Bili smo jasni kada je reč o negativnom uticaju takvog ponašanja i jasno smo stavili do znaja da žalimo to što smo videli da neki partneri iz regiona podržavaju takve korake i retoriku i ponašanje. Ti partneri, koji pružaju takvu podršku, znaju na koga mislimo i nema potrebe da ih imenujemo. Svi znaju ko je bio tamo i ko je podržao ovo neodgovorno i negativno ponašanje tokom proslave”, izjavio je Stano.

Peter Stano je dodao da svi treba da znaju da je to neprihvatljivo za EU, a na pitanje medija precizirao da se misli na podršku ”regionalnih aktera”, a ne na prisustvo EU parlamentaraca iz redova francuskih nacionalista.

”Ako zemlje i naši partneri u procesu pridruživanja sa Zapadnog Balkana nastave da se ovako ponašaju to će se odraziti na njihove napore da se približe EU”, poručio je Stano.

Portparol EU je precizirao da se najava mogućeg korišćenja EU restriktivnih instrumenta odnosi isključivo na aktere iz BIH, ali i dodao da bi to bila ”poslednja solucija” ukoliko propadnu svi napori EU da se strane u BiH vrate dijalogu i obnovi rada državnih institucija.

”Do sada je EU pozivala sve lidere u BiH da se angažuju na dijalogu i obnove rad državnih institucija i spremni smo da i dalje pomognemo dijalog za rešavanje krize. Ako i kada svi ti napori propadnu onda će zemlje članice odlučiti o drugim merama”, kaže Stano.

On je najavio da bi se o situaciji u BiH moglo razgovarati sledeće nedelje na neformalnom sastanku EU ministra spoljnih poslova u Brestu ili krajem meseca na redovnom sastanku Saveta EU u Briselu.

Juče je, naime, saopšteno da EU osuđuje svaku akciju ili izjavu protiv jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a o mogućim sankcijama protiv osoba ili entiteta odlučivaće zemlje članice, poručeno je danas iz Brisela, povodom sankcija SAD uvedenih srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Na pitanje medija da li će EU slediti odluku SAD da sankcioniše Dodika, portparol EU Peter Stano odgovorio je da se o tome odlučuje među zemljama članicama, ali i da se detalji razgovora pre odluke ne iznose u javnost.

”EU već ima tzv. okvir za sankcije za sve one koji podrivaju teritorijalni integritet i suverenite BiH i na zemljama članicama je da jednoglasno odluče da li će to iskoristiti i nametnuti sankcije određenim osobama ili entitetima. Ovi razgovori se vode među zemama članicama i ne iznose se u javnost", poručio je Stano.

Prethodno, iz Evropske komisije naglasili su da EU ne želi da spekuliše o mogućim sankcijama, već da "podstiče" pronazak izlaza iz političke krize u BiH i privođenje kraju svim "neprihvatljivim inicijativama" koje dovode u pitanje jedinstvo ovo zemlje, njen suverenitet i teritorijalni integritet.

Iz Brisela su upozorili i da BiH rizikuje da izgubi značajnu količinu evropske pomoći ukoliko ne bude došlo po popravljanja situacije, za koju neimenovani zvaničnici EU ocenjuju da je najveća politička kriza u zemlji još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike