Šta će američki nosač aviona u Jadranskom moru?! Kakav crni scenario spremaju SAD u regionu (FOTO)

09.01.2022

13:03

0

Nosač aviona US S "Hari S. Truman" je u sastavu američke 6. flote sa sedištem u Napulju u Italiji

Šta će američki nosač aviona u Jadranskom moru?! Kakav crni scenario spremaju SAD u regionu (FOTO)
profimedia-0650025045 - Copyright Profimedia

Udarna grupa nosača aviona US S "Hari S. Truman" uplovila je juče u Jadransko more, uz stalnu podršku iz vazduha.

Nosivost US S "Hari S. Truman" je do 90 aviona i 20-ak helikoptera, preneo je portal klix.ba, navodeći da za sada nije poznato koji je razlog njegove plovidbe po Jadranskom moru.

Nosač aviona US S "Hari S. Truman" je u sastavu američke 6. flote sa sedištem u Napulju u Italiji.

Američka mornarica (US Navy) saopštila je da je ova grupa brodova uz podršku iz vazduha "planski raspoređena u oblasti operacija američkih pomorskih snaga Evropa-Afrika/SAD radi održavanja stabilnosti i bezbednosti, kao i odbrane interesa SAD i njenih partnera u Evropi i Africi".

 

A, kako SAD održava stabilnost gde god da kroči njena čizma vrlo dobro znamo.

Opšte je poznato kako prolaze zemlje gde Amerikanci dođu da pomognu. Poslednji primer je Kazahstan gde su potplaćivanjem demonstranata izazvali građanski rat.  Protesti su počeli na zapadu države 2. januara i proširili se širom zemlje, navodno zbog cene goriva. Međutim, istina je potpuno drugačija. 

SAD zakuvale u Kazahstanu

AP Photo/Vladimir Tretyakov, Profimedia, Russian Defense Ministry Press Service
 

 

Naime, SAD su pre dve godine instalirale nevladine organizacije koje su radile protiv aktuelne vlade. Te organizacije finansirala je američka Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), koja je samo tokom 2020. potrošila više od milion dolara na borbu protiv aktuelne stranke kako bi uradila isto što i u Ukrajini 2014. i instalirala vlast koja bi bila okrenuta Zapadu, a ne Rusiji.

Te NVO su podstakle demonstrante proteklih dana, koji se nisu smirili čak ni kad su ispunjeni njihovi inicijalni uslovi za smanjenje cena goriva. Pojedinin izgrednici su čak priznali i da su dobili novac da bi izašli na ulice, ali nisu otkrili ko ih je finansirao.

Avganistan predali talibanima

AP Photo/Abdul Khaliq
 

 

Mnogo ozbiljniji haos Sjedinjene Američke Države napravile su u Avganistanu, koji su okupirale nakon napada Al Kaide na Svetski trgovinski centar 11. decembra 2001. Osama bin Laden, lider ove terorističke organizacije, krio se u Avganistanu, a kako su talibani, koji su tada vladali zemljom, odbili da ga predaju Americi, koalicione snage su ih napale i proterale iz zemlje uspostavljajuči kvazidemokratsku vladu.

Čak ni kada je 2011. Bin Laden ubijen, Amerikanci se nisu povukli iz Avganistana i ostali su u njemu sve do avgusta 2021. godine nakon što su sa talibanima sklopili dogovor o međusobnom nenapadanju. "Demokratski" režim koji je upravljao zemljom urušio se za nekoliko nedelja, od čeka su SAD okretale glavu i prale ruke, okrivljujući državnu vojsku, a talibani su 15. avgusta ponovo preuzeli vlast nad celom državom. Usledilo je haotično povlačenje američkih vojnika i njihovih saveznika, kao i Avganistanaca koji su im pomagali, ali na kraju nisu svi kojima je obećano otišli iz zemlje.

Tokom 20 godina okupacije Avganistana stradalo je više od 100.000 ljudi, uglavnom pripadnika terorističkih organizacija, dok je skoro 40.000 civila izgubilo život.

Priča o iskorenjivanju terorizma, kojom su Amerikanci pravdali svoje postupke pokazala se kao običan paravan, a Avganistan je umesto demokratske zemlje tokom dve decenije postao narko-država, što nije bio slučaj dok su njim vladali talibani.

Nema, gde se ne mešaju Amerikanci, pa tako iduće sedmice počinju i ključni pregovori sa Rusijom povodom dešavanja na granici Ukrajine i krize koja je na rubu eskalacije.

Tenzije na relaciji Vašington - Moskva nisu novost, a kamen spoticanja, opšte je poznato, je upravo Ukrajina. 

Američki mediji su u poslednje vreme izrazili zabrinutost zbog navodnog povećanja "agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Navodno je došlo do grupisanja ruskih trupa na granici, na šta je Rusija odgovorila da premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju, što u tom slučaju nikoga ne ugrožava. 

Videćemo da li SAD spremaju neki novi potez protiv Rusije...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike