Dodik: Ako budem morao da puzim, uradiću to, samo moram biti uveren da je to u interesu Republike Srpske

04.01.2022

12:42

0

On je istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlično radi u diplomatiji sa Erdoganom

Dodik: Ako budem morao da puzim, uradiću to, samo moram biti uveren da je to u interesu Republike Srpske
Tan2021-11-8_131628847_3 - Copyright Tanjug/AP

Član Predsedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je gostujući u emisiji "Ćirilica" da Bošnjaci i Srbi u BiH nemaju zajedničkih praznika osim Nove godine.

- U BiH nemamo ni jedan praznik osim Nove godine koji bi slavili zajedno. Muslimani su rekli da Deda Mraz ne pripada njihovoj kulturi. Sve je to nakaradno - izjavio je.

On kaže da lider SDA Bakir Izetbegović želi građansku BiH kako bi osigurao "dominantno muslimansko okruženje".

– Bakir je rekao da želi podršku zapadnih prijatelja i da će zaustaviti Republiku Srpsku, ali ako sve to ne uspe, onda će pozvati njihove islamske prijatelje iz sveta koji će sačuvati BiH. Šta je sa pričom o građanskom poretku zemlje ako poziva islamski svet da ih spase? Ne smem biti imun na to. Pošto sve to primećujem u kontinuitetu, zato sam za njih veliki problem - rekao je Dodik.

On je istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlično radi u diplomatiji sa Erdoganom.

- I ja se trudim da to pratim. Erdogan ima jednu dobru osobinu, da sluša. On ne donosi zaključke. Tako se videlo da je Turska u poslednje vreme najveće krize imala tendenciju da pomiri Srbe i muslimane i mislim da za to ima politički kapacitet. Iskoristio sam priliku kada je bio na venčanju ćerke Bakira Izetbegovića i rekao mu da bi bilo najbolje da o pitanjima Bosne razgovaramo između Erdogana, Vučića i Milanovića s jedne strane i trojice lidera BiH s druge, što je on i prihvatio. podsetio.

Ističe da lider SDA nema ozbiljnu politiku i da to najbolje zna.

- Ovo što se sada dešava je pogubno za sva tri naroda. Jedina korist su strane diplomate koje se obučavaju u kriznim situacijama – rekao je on.

Dodik kaže da je "nezgodno kada razgovaramo sa Amerikancima o našim problemima".

- Biće teških reči. Kao i kod Eskobara. Pretio mi je, cinično govorio - rekao je Dodik. Rekao je da "nikada neće odustati jer se uplašio negde u Vašingtonu.

- Nisam bio tu da im laskam, a oni su mi pretili - rekao je Dodik.

Ističe da je spreman da se ponizi ako je to u interesu Republike Srpske.

- Ako moram da puzim, uradiću to. Samo moram biti uveren da je to u interesu Republike Srpske i nemam dilemu, apsolutno. Ništa u BiH nije samoodrživo osim Republike Srpske. To je jedino što radi. Danas, kada bi se Bosna raspala na miran način, jedino što bi nastavilo da funkcioniše je Republika Srpska. Federacija bi se raspala – rekao je Dodik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike