Sprema se velika eliminacija političara? Milorad Dodik upozorio na planove SAD

27.12.2021

14:26

0

Oglasio se srpski član Predsedništva BiH

Sprema se velika eliminacija političara? Milorad Dodik upozorio na planove SAD
Milorad Dodik - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Srspki član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da pod izgovorom funkcionalnosti BiH američke diplomate forsiraju njenu unitarizaciju, a kriminal i korupcija su sumnjiv izgovor za eliminaciju političara koji ne pristaju na njihovu verziju BiH.

Na pitanje da prokomentariše izjavu američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona da su "sankcije za one koji podrivaju stabilnost na Zapadnom Balkanu na stolu", te da "nova verzija izvršne uredbe uključuje korupciju i mogućnost sankcionisanja onih koji podržavaju one koji podrivaju napredak", Dodik je odgovorio da pretnje sankcijama od američkih službenika, kako u BiH, tako i van nje, nisu ništa novo, kao što nije novost ni to da se godinama uporno mešaju u unutrašnja pitanja u BiH.

Pozivajući se na Dejtonski sporazum, rekao je Dodik, upravo oni podržavaju njegovu devastaciju i razgradnju BiH na koju je Republika Srpska pristala 1995. godine.

- Nagledali smo se procesa koji su vođeni protiv neposlušnih političara, koji su nakon tih procesa postajali konstruktivniji partneri za taj deo međunarodne zajednice koju predvode SAD - istakao je Dodik.

On je podsetio da je nedavno u BiH boravio pomoćnik ministra finansija SAD koji se sastao sa ministrom bezbednosti u Savetu ministara Selmom Cikotićem, protiv kojeg je nepunih mesec ranije podignuta optužnica za visoku korupciju.

- Sve to ne bi imalo obrise takve karikature da tema razgovora, kako se videlo iz medija, nije bila sankcionisanje kriminalnih grupa i kako SAD mogu pomoći BiH u borbi protiv organizovanog kriminala. Ako pomoćnik ministra finansija SAD nije znao ko je Selmo Cikotić, ambasador Nelson jeste - naglasio je Dodik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike