Godišnjica postojanja dobojskog koncentracionog logora: Kako su Austrougari u smrt oterali 12.000 Srba

26.12.2021

16:15

0

Strašni zločin ne sme biti zaboravljen, a to je jedan od razloga zbog kojih je datum osnivanja logora uvršten u značajne datume iz srpske istorije

Godišnjica postojanja dobojskog koncentracionog logora: Kako su Austrougari u smrt oterali 12.000 Srba
RTRS - Copyright Printscreen/RTRS

U ponedeljak će u Doboju u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, biti obeležena 106. godišnjica od internacije Srba u austrougarski logor u ovom gradu u kojem je stradalo 12.000 ljudi.

Dobojski logor iz 1915. je prvi koncentracioni logor u modernoj Evropi 20. vijeka, a zločini počinjeni u njemu imaju sva obeležja genocida nad srpskim narodom. Osnovan je 27. decembra 1915. a zatvoren 7. jula 1917. Kroz njega je prošlo oko 46.000 ljudi.

Prvi konvoj interniranih Srba iz gornjeg Podrinja i istočne Hercegovine stigao je u Doboj 27. decembra 1915. Polovina od interniraca bili su žene i deca.

- Doveli su ih u barake, u nehumane uslove, koje su služile kao austrougarske konjušnice. Najviše je bilo tifusa, koji je tada harao - priča Duško Milinović, ministar rada i boračko invalidske zaštite.

Namera Austro-ugarskih vlasti,nakon poraza od srpske vojske , bila je da se na Drini napravi granica,odnosno tampon zona prema Srbiji i da sa područja koja su bila pod njihovom kontrolom u potpunosti očisti srpsko stanovništvo, Srbe rasele i zapadno od Drine unište. Zbog toga su u Doboju formirali logor za Srbe , prvi logor u istoriji Evrope, u kojem je život izgubilo 12.000 ljudi.

Strašni zločin ne sme biti zaboravljen, a to je jedan od razloga zbog kojih je datum osnivanja logora uvršten u značajne datume iz srpske istorije. Obelžavanje početka inernacije Srba u dobojski logor predviđeno je ponedeljak u 10.30 časova,kada će kod spomen kosturnice u Doboju biti služen pomen za ubijene srpske logoraše. U 11.10 časova kod spomenika žrtvama dobojskog logora kod žejezničke stanice predviđeno je polaganje venaca i cveća, a potom i obraćanje zvaničnika.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTRS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike