Bune se zbog poteza HRT-a: Hrvati na Božić gledali "Vlak u snijegu", ali jedan detalj im je zasmetao

26.12.2021

13:39

0

Film je snimljen 1976. godine, a u njemu glume Edo Peročević, Antun Nalis, Slavko Štimac, Ratko Buljan, Branko Matić, Željko Malčić i drugi. Reditelj je Mate Relja

Bune se zbog poteza HRT-a: Hrvati na Božić gledali "Vlak u snijegu", ali jedan detalj im je zasmetao
hrt - Copyright Prinscreen/HRT

HRT je juče na HRT 2 prikazao kultni film iz 1976. godine snimljen prema romanu "Vlak u snijegu" Mate Lovraka. Međutim, brojnim gledaocima zasmetalo je što je HRT film označio brojkom "12", što su mnogi protumačili kao oznaku da je film neprimeren za osobe mlađe od 12 godina.

Tviter je prepun komentara o oznaci na filmu i mnogima nije jasno zašto je film za decu označen brojem "12".

Prema hrvatskom pravilniku, kategorija "12" označava filmove čiji sadržaj ili delovi sadržaja nisu preporučeni za maloletnike mlađe od 12 godina.

 

 

 

 

 

 

Portal Medijska pismenost o oznaci "12" između ostalog navodi: "U sadržajima označenim kategorijom '12' prikazano nasilno ponašanje trebalo bi biti zastupljeno sporadično, a celokupni ton i atmosfera ne bi smeli dugotrajno da izazivaju strah, napetost i nelagodu." 

Hrvatski portal "Indeks" pitao je HRT zašto je stavio oznaku "12" na film "Vlak u snijegu" i čekaju odgovor, ali odgovor nisu dobili. 

Inače, film je snimljen 1976. godine, a u njemu glume Edo Peročević, Antun Nalis, Slavko Štimac, Ratko Buljan, Branko Matić, Željko Malčić i drugi. Reditelj je Mate Relja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike