Milo pada sam od sebe!? DPS čuva "zdravo tkivo", a ovo su potencijalni naslednici na dve funkcije

25.12.2021

08:47

0

Nakon tri decenije Milo Đukanović navodno je odlučio da napusti predsedničku funkciju, kako državnu tako i partijsku

Milo pada sam od sebe!? DPS čuva "zdravo tkivo", a ovo su potencijalni naslednici na dve funkcije
profimedia-0088715287 - Copyright Profimedia

Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najverovatnije će se u januaru povući sa čela DPS-a, što znači da odustaje i od nove kandidature na predsedničkim izborima 2023. godine.

Čovek koji će naslediti Đukanovića na čelu partije najverovatnije biće Ivan Vuković, trenutni gradonačelnik Podgorice. Manje šanse imaju stariji kadrovi DPS-a, poput bivšeg premijera Duška Markovića ili Branimira Gvozdenovića. 

-  Ideja je da se sačuva "zdravo tkivo" DPS-a i zato je veća šansa da na čelo partije dođe Vuković. To je manevar kojim bi podmlađena i pročišćena partija, bez Đukanovića, mogla ponovo da bude ključni partner u vlasti - prenosi "Blic" sopstveni izvor ne navodeći identitet istog.

Skupština Crne Gore Youtube printscreen
 

Dritan Abazović, lider pokreta URA više puta je izjavio da "sa ovavkim DPS-om nema saradnje". Nije precizirao sa kakvim ima, ali se naziru obrisi buduće vladajuće koalicije. 

Buduću koaliciju mogli bi da čine URA, Demokrate, DPS, SNP, a možda i SDP i manjinske stranke. Postoji i mogućnost, i ona je najverovatnija da DPS podrži manjinsku vladu, čiji bi nosioci bili Socijalistička narodna partija i Građanski pokret URA.

Što se tiče premijera, u ovom trenutku, najveće šanse ima predsednik SNP-a Vladimir Joković, međutim, moguća su i drugačija rešenja. 

Jokovićeva Socijalistička narodna partija danas ima pet poslanika u republičkom parlamentu i u Skupštinu je ušla kao deo koalicije predvođene Demokratskim frontom. Parlament Crne Gore ima 81 mesto, a aktuelna vladajuća većina ima najmanju moguću podršku, pošto je svoj glas vladi Zdravka Krivokapića dao 41 poslanik.

Vladajuću koaliciju trenutno čine koalicija predvođena DF-om, koja ima 27 poslanika, Demokrate Alekse Bečića sa 10 mandata i URA Dritana Abazovića koja je osvojila četiri mandata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike