Zapadni Balkan - pitanje dana u Briselu! Jedan od fokusa debate i dijalog Beograd - Priština

10.05.2021

08:13 >> 08:42

0

Ministri će saslušati izveštaj specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka

Zapadni Balkan - pitanje dana u Briselu! Jedan od fokusa debate i dijalog Beograd - Priština
Copyright Profimedia

Šefovi dipolomatija EU sastaju se danas u Briselu, a glavna tačka dnevnog reda biće strateška debata o Zapadnom Balkanu.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj izjavio je pred sastanak Saveta EU da će ”najvažnije pitanje dana biti situacija na Zapadnom Balkanu”.

-Želimo da sagledamo situaciju i vidimo kako možemo više da se angažujemo u regionu. Želimo da naglasimo važnost koju Zapadni Balkan ima za EU i kako EU može da ponudi bolju i jaču evropskiu pespektivu regionu- kaže Borelj.

U Savetu EU najavljuju da će današnja ministarska debata o Zapadnom Balkanu biti posvećena geopolitičkom pristupu EU regionu, a da će jedan od fokusa biti na dijalogu Beograda i Prištine.

Ministri će saslušati izveštaj specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Istovremeno, razgovaraće se i o uticaju trećih zemlja u regionu.

-Jasno je da se situacija poslednjih godina značajno promenila kada je reč o uticaju spolja na zemlje Zapadnog Balkana. EU ne predenduje na ekskluzivno prisustvo u regionu, ali je važno da bude prisutna i da bude vodeći igrač – poručuju iz Brisela.

U Briselu konstatuju da je strateški interes EU da bude ”više prisutna” na Zapadnom Balkanu, uz napomenu da stabilnost regiona znači i stabilnost cele Evrope.
ŠŠefica diplomatije Švedske An Linde ocenila je danas uoči sastanka Saveta ministra EU na kome će se raspravljati o situaciji na Zapadnom Balkanu, da je u pitanju debata ”važna za celu Evropu”.

-Imamo jedinstven i sveobuhvatan angažman EU na Zapadnom Balkanu, ali moramo da razgovaramo o ispunjenju naših preuzetih obaveza pram regionu -poručila je An Linde.

Pročitajte još

Ona je pozvala na otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i nastavak reformskog procesa u regionu.

Minisar spoljnih i evropskih poslova Slovačke Ivan Kočok rekao je da će za njega najvažnjija tačka današnjeg sastanka Saveta EU biti debata o Zapadnom Balkanu.

On napominje da se do sada EU fokuisirala na Zapadni Balkan ”kroz proces proširenja” što, prema njegovom mišljenju, ”nije dovoljno”

-Moramo da posvetimo stratešku pažnju regionu. Proširenje jeste jedan od najvažnjih transformativnih instrumenata EU, ali ne možemo da zasnivamo odnose na tehničkim vežbama u okviru proširenje. Ne možemo da dozvolimo da izgubimo srca ljudi na Zapadnom Balkana, koji vide svoju budućnost u EU -navodi Kočok.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike