Vučić za RTL: Uskoro ćemo biti prvi u Evropi po vakcinaciji, sutra nam stiže 150.000 Astrazeneke

19.02.2021

19:02 >> 19:08

0

Predsednik Srbije je naveo da se u nabavku vakcina krenulo još u septembru

Vučić za RTL: Uskoro ćemo biti prvi u Evropi po vakcinaciji, sutra nam stiže 150.000 Astrazeneke
Copyright RTL printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je intervju za hrvatski RTL, govoreći na najuktuelnije teme – o vakcinaciji, odnosima sa Hrvatskom, ali i izboru novog patrijarha.

Na konstataciju da je Srbija druga u Evropi po vakcinaciji i pitanje – kako ste to postigli, Vučić je naveo da se u nabavku vakcina krenulo još u septembru.

-Ništa s neba ne pada. Imao sam mnogo razgovora, sa predsednikom Kine Sijem, Rusije Putinom. Razgovarao sam i sa Englezima, sutra očekujemo prvih 150.000 vakcina Astrazeneke. Dovoljno sam mator i iskusan da procenim od koga i šta možete da očekujete  Uskoro ćemo biti prvi u Evropi po vakcinaciji, a po revakcinaciji smo svakaako prvi i šesti u svetu, rekao je predsednik Vučić.

Ponovio je da će sačekati da se vakciniše bar milion ljudi, pa će on tek tada da primi vakcinu. Kinesku, ponovio je, iako su sve dobre, ali ova je pravljena tradicionalnim metodama.

Kada je reč o proizvodnji vakcina, predsednik Srbije naglasio je da je to pitanje infrastrukture, te da će prva faza krenuti u maju-junu, a d orkaja godine bi trebalo da preuzmemo kompletan postupak.

RTL printscreen

-Naši kapaciteti bi bili 20 miliona doza, za nas je dovoljno pet miliona, a ostatak bismo ponudili regionu, kome je potrebno, rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom i tamošnjim zvaničnicima, Vučić je ocenio da naši odnosi nikada nisu bili i neće biti laki.

-Da li je razumevanje veće? Makar se ne lažemo da smo najbliži i da se najviše volimo, ali odnose treba postavljati u jednu racionalnu ravan. Manje je uvreda međusobno. Neretko sam tema u Hrvatskoj, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije, na pitanje novinara zašto Srbiju često upoređuje sa Hrvatskom, rekao je – Pa Hrvatska je ozbiljna zemlja. Zato se često poredimo.

Kada je reč o nestalima, Vučić je pitao da li zaista neko u Hrvatskoj misli da on na bilo koji način krije te informacije?

RTL printscreen

-Ja sma primio te ljude iz Hrvatske. Kada otac traži svog sina… pa jel vi stvarno mislite da ja znam gde je taj čovek ubijen? Pa to više govori o vama nego o meni. Želim da pronađemo svakog nestalog Hrvata i kaznimo svakog zločinca. Ali onaj ko misli da mi krijemo… Evo jedna dobra vest… Spremni smo da Hrvatska kaže gde misle da se nalaze tela, u roku od 24 sata mi šaljemo i kopamo to mesto da nađemo stradale. Za nas su odnosi sa Hrvatskom veoma važni, potvrdio je Vučić.

Patrijarh Porfirije približiće naše narode

Povodom ustoličenja novog patrijarha srpske pravoslavne crkve Porfirija, novinar je konstatovao da on dolazi iz Zagreba i da je izgradio dobre odnose i kontakte sa kardinalom.

-Dugo poznajem Porfirija. Reč je o čoveku koji je odan crkvi, Srbiji, pravoslavnoj veri, hrišćanstvu, ali je racionalan um, izuzetno obrazovan i u tom smislu će dodatno produbiti saradnju i približiti naše crkve i naše narode, zaključio je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike