Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara: Ako ništa drugo, danas smemo da govorimo o onima koji su poginuli

14.06.2021

10:36

0

Autor: J.B.O.

"Beskrajno vam hvala na časti koju ste dali Srbiji", obrati se Vučić i živim vojnim veteranima

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 22 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Nakon polaganja venca, Vučić je porazgovarao sa veteranima bitke na Košarama, koji su takođe položili venac na spomenik, i zahvalio im se na svemu što su učinili za otadžbinu.

– Ako ništa drugo nismo uradii, bar danas smemo da govorimo o onima koji su poginuli i o vašoj ulozi – podelio je tu činjenicu sa veteranima Vučić.

Dodao je da bi voleo da se oko Vidovdana ponovo vidi sa njima i da podrobno razgovaraju o svemu, kako bi videli šta još može da se uradi za njih, ali, kako je rekao, nešto što je realno, a ne ono što nije moguće.

– Ali, kada vas vidim dobijem dodatnu energiju da bar sa ono malo rizika se još snažnije borim za Srbiju – rekao je Vučić i dodao:

– Beskrajno vam hvala na časti koju ste dali Srbiji i da zajedno pokušamo da se to ne zaboravi.

Tanjug/Dragan Kujundžić

To ne smemo da dozvolimo, uzvratili su borci sa Košara.

– Slava svim vašim poginulim junacima. Sve najbolje vama želim, a ja sad odoh u Brisel – rekao je Vučić.

Venac sa predsednikom položila je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Spomenik junacima sa Košara postavljen je prošle godine u parku u neposrednoj blizini KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Na danasanji dan pre 22 godine završena je bitka na Košarama tokom koje su pripadnici vojske SR Jugoslavije 67 dana branili državnu granicu i sprečavali kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljavaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.

Autor spomenika, vajar Miša Rogan, prikazao je čin herojstva oficira i vojnika koji su dali svoje živote braneći otadžbinu.

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu i naprave prodor ka Metohiji.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Pročitajte još:

Linija fronta je stabilizovana, a borbe nisu jenjavale.

Borbe na Košarama su trajale do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti