Predsednik Vučić nakon dobijanja ordena: Imam obavezu više, nećemo biti ničije sluge, osim svoje! (FOTO)

13.06.2021

11:13 >> 19:59

0

Autor: A. B.

U utorak 15. juna u prepodnevnim časovima u Briselu će se održati sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić nakon dobijanja ordena: Imam obavezu više, nećemo biti ničije sluge, osim svoje! (FOTO)
Copyright Aleksandar Vučić / Printscreen / Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u toku posete Manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog naveo kako sutra sa delegacijom putuje u Brisel, nakon čega je obećao da će se boriti za Srbiju i da nikada neće dozvoliti da Srbija bude nečiji sluga.

Takođe, on je dobio orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski.

Aleksandar Vučić / Printscreen / Pink

– Ovim ordenom imam obavezu više, i uprkos pritiscima, silnim pritiscima od strane albanskih političara, pretnjama, tužbama i napadima, koliko sutra idem u Brisel i predvodiću našu delegaciju, a jedno vam obećavam -borićemo se za Srbiju, nećemo biti ničije sluge osim svoje. Nećemo da pretimo, niti da uzvraćamo uvredama, već ćemo da se borimo čvrstinom, i pogledom u budućnost. Pobeđivaćemo većim penzijama, platama, novim fabrikama. Bićemo bolji od drugih i to niko ne može da na, zabrani – rekao je predsednik.

Pročitajte još:

Podsetimo, Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je da će se u utorak 15. juna u prepodnevnim časovima u Briselu održati sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predvđeno je da sastanak treba da počne oko 8:30 i da se završi do 12:30.

U EEAS navode da će posrednik na sastanku biti šef diplomatije EU Žosep Borelj uz pomoć specijalnog predstavnik EU Miroslava Lajčaka.

Najavljeno je da će se pred početak sastanka oko 8:20 Borelj obratiti medijima, dok će o rezultatima sastanka oko 13 časova govoriti Lajčak.

Očekuje se da će se i učesnici dijaloga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti takođe obratiti medijima po završetku razgovora u Briselu.

Vučić je izjavio povodom ponovljenih najava Aljbina Kurtija o tužbi protiv Srbije za navodni genocid, da bi Kurti trebalo da podnese tu tužbu, umesto što samo preti, ali su, konstatuje, to samo trikovi iz Prištine, kojima njihovi predstavnici pokazuju da suštinski ne žele dijalog.

– Nisu laki dani pred nama i situacija nije ružičasta. Nije vreme za velike reči, već za čvrst stav, ali uvek je vreme da pokažemo koliko želimo dijalog i koliko je važno da gledamo u budućnost – rekao je predsednik.

Kako je naveo, Beograd želi da razgovara, da sačuva mir i stabilnost, ali to ide sve teže, jer svakog dana albansko rukovodstvo napada Srbiju.

Youtube printscreen

Na pitanje za Kurtijevu najavu tužbe protiv Srbije za navodni genocid, Vučić je rekao da Kurti to ponavlja kao Paja Patak, svaki dan.

– Nemoj više da pretiš, uradite to. Ne igrajte se sa nama sa tim stvarima. Dugo sam u politici, znam šta to znači – on će nama da preti tužbom za genocid, a mi ćemo strašno da se sekiramo, pa će neko spolja da kaže da će njih da spreči a da mi priznamo Kosovo… Te trikove pokušajte nekom drugom da prodate, a meni ne – poručio je Vučić.

To, kaže, pokazuje da je Priština suštinski protiv dijaloga i da su spemili i druge trikove da sebe predstave kao žrtvu u Briselu, što Srbija, ističe, neće da radi.

Na konstataciju da će Kurti u Brisel doći sa Sarandom Bogujevci, Vučić je rekao da je ona teško stradala i ima tešku priču, ali i da to nije pitanje celog naroda, niti pitanje teritorijalnog razgraničenja, te da bi smo i mi mogli na desetine i stotine takvih ljudi da dovvedemo, ali kada se to uradi, pokazuje se odsustvo želje za razgovorom.

Na pitanje, da li onda vredi ići u Brisel, Vučić je rekao da nema alternative razgovoru.

– I kada sa nekim, ne daj bože, ratujete, morate da razgovarate, jer je svaki razgovor bolji od ispaljenog metka. Hoću da čuvamo mir. Mnogo toga se menja, naše je da čuvamo mir i stabilnost, da pružamo ruku Albancima na svaki način, ali ako to ne žele, već žele da ucenjuju i prete Srbiji, onda nastavite sa tim – rekao je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike