Naslednik Lazanskog: Iz Slovačke stiže u Rusiju istaknuti srpski lekar!

15.12.2021

07:41

0

Time će posle četiri meseca od iznenadne smrti Miroslava Lazanskog biti popunjeno upražnjeno mesto u izuzetno važnom diplomatskom predstavništvu naše države.

Naslednik Lazanskog: Iz Slovačke stiže u Rusiju istaknuti srpski lekar!
Copyright Printscreen/Youtube, Novo jutro

Novi ambasador Srbije u Ruskoj federaciji biće prof. dr Momčilo Babić koji je do sada na istoj poziciji službovao u Slovačkoj.

U zvaničnoj biografiji Babića navodi se da je jedan od najistaknutijih srpskih lekara.

Rođen je u Peći, školovao se u Beogradu, gde je završio Medicinski fakultet, a magistrirao u Moskvi kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije na Međunarodnom fakultetu zdravstvene zaštite.

Doktorirao je u Beogradu na Medicinskom fakultetu 1986. godine. Specijalizaciju iz socijalne medicine završio je na Medicinskom fakultetu u srpskoj prestonici gde je izabran za naučnog saradnika, a od 2000. godine redovni je profesor socijalne medicine.

Printscreen / Youtube
 

Obavljao je brojne stručne i društvene dužnosti. Bio je direktor Sektora za razvoj Kliničkog centra Srbije, gradski sekretar za zdravstvo u Skupštini grada Beograda, gde je inicirao projekat “Beograd – zdrav grad”. Deset godina je bio na čelu KBC “Bežanijska kosa”, bio je pomoćnik ministra zdravlja, kao i direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Obavljao je dužnost predsednika Saveta Univerziteta u Beogradu. Više od dve godine proveo je na studijskim boravcima, posebno u Rusiji i SAD: Univerzitetu DŽon Hopkins u Baltimoru, Centru za kontrolu bolesti i prevenciju u Atlanti, Nacionalnom Institutu za zdravlje u Betesdi (Merilend), Univerzitetu DŽordž-Taun u Vašingtonu, Karolinskom Institutu – Stokholm, Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Institutu “Semaško” u Moskvi.

Uspostavio je saradnju sa Raš Univerzitetom u Čikagu, gde su na usavršavanja godinama upućivani lekari bolnice kojom je rukovodio. Autor je više od 250 naučnih i stručnih radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima i na kongresima, kao i 24 stručno-naučne medicinske knjige. Bio je osnivač i prvi predsednik Medicinskog Akademskog Foruma, udruženja lekara akademske provenijencije sa sedištem u Beogradu, osnovanog 2002. godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike