Vučić obišao Doljevac! Predsednik najavio: "Uložićemo više od milion evra" (FOTO/VIDEO)

11.12.2021

14:55

0

Drugi dan posete Nišavskom okrugu

Vučić obišao Doljevac! Predsednik najavio: "Uložićemo više od milion evra" (FOTO/VIDEO)
Tan2021-12-11_161716835_5 - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je drugi dan posete Nišavskom okrugu sastankom sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu.

Predsednik stigao u Doljevac

Vučić se zahvalio okupljenim građanima, a onda saopštio dobre vesti:

- Uložićemo više od milion evra za rekonstrukciju škole.Pupovac će da dobije svoj trg, a ono što je važno da će biti uređeno vodosnabdevanje. To će biti rešeno. Uradićemo i kanalizaciju za sva mesta u opštini Doljevac - rekao je predsednik građanima.

- Znam da ima još mnogo toga da se uradi, i penzije i plate će brže da rastu. Danas smo ovde da vidimo šta još možemo da uradimo za vas. Beskrajno vam hvala što ste me doćekali u ovako velikom broju po ovako lošem vremenu, Živeo Doljevac živela Srbija! - rekao je Vučić.

Boško Aleksić (9) svirao za predsednika

Devetogodišnji Boško Aleksić dočekao je predsednika Vučića u Javnoj biblioteci, a potom zasvirao na klaviru.

Vučić mu je čestitao i rekao da roditelji treba da budu ponosni na njega i da treba da bude najbolji.

 

 

- Fenomenalan si Boško, sve najbolje - rekao je Vučić dečaku.

Predsednik se potom upisao u Knjigu utisaka Javne biblioteke u Doljevcu.

Rekonstrukcija biblioteke počela 2017. godine

Prema rečima predsednika opštine Doljevac Gorana LJubića, na zgradi biblioteke je urađen prvi sprat koji nije postojao ranije, podignut je krov, a urađena je i bioskopska sala.

Biblioteka je prvobitno izgrađena 1979. godine, a 2017. je počela njena rekonstrukcija koja je sada završena, a da pre toga ništa nije urađeno.

U zgradi biblioteka je i muzička škola u Doljevcu za koju su, kako je rekao predsednik opštine, već interesovanje pokazalo 400 dece.

U biblioteci se nalazi 60.000 knjiga od kojih su neke veoma retke.

U planu je, kaže predsednik opštine, da se uradi još rasveta i bina, za šta je Ministarstvo kulture odobrilo 2,5 miliona dinara.

"Korneti" iz Rusije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da već pre kraja ove godine očekuje da u Srbiju iz Rusije stignu protivoklopne rakete „kornet“, što će značajno osnažiti Vojsku Srbije.
Vučić je rekao da očekuje i značajne nabavke po pitanju opremanja i naoružavanja vojske u 2022. godine, a pogotovo u periodu od 2023. do 2025. godine.

Posebno, kako je ukazao, treba da pojačamo protivvazdušnu i lovačku avijaciju, kao i lovačko-bombardersku avijaciju.

Vučić je naveo da je danas razgovarao sa najvažnijim ljudima iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o vojno-bezbednosnoj i ekonomsko-političkoj situaciji u regionu i svetu sa potencijalnim posledicama u budućnosti na ugrožavanje bezbednosti Srbije i njenih građana.

On je ocenio da se komplikuje bezbednosna situacija u celom svetu, kao i regionu, i da Srbija zato mora dalje da razvija i dodatno snaži svoje vojne kapacitete kako bi Vojska Srbije bila dovoljan odvraćajući faktor.

Ulaganje u Niš

- Kada pogledate budžete gradova onda vidite da su srazmerno veličini. Kada pogledate Niš, za godinu dana će imati povoljniju situaciju nego Kragujevac i siguran sam da će budžet Niša biti veći nego što je bio. Pitao sam sve vreme ljude da daju nešto što može da donese pare u Niš, nisam čuo za Sajam, ali je on potreban Nišu jer je do Niša najlakše doći iz svakog mesta u regionu. Moraju da dolaze ideje i projekti. Cena svega u Nišu raste i skače, pred Nišom je dobra budućnost. Ono što bih voleo da vidim ovde su dve stvari, pokažite veću brigu i razgovarajte sa svima, saslušajte ljude. Danas su plate veće nego što su bile, Niš i dalje nije na nivou republičkog proseka - naglasio je predsednik.

Blokada i nastavak protesta

- Nije važno koji će broj ljudi da bude i nisam ni zainteresovan da govorim o tome. Sve što su tražili ispunili smo jer smo slušali narod. Ne interesuje me da bilo šta kažem, 3. aprila će narod da odluči. Narod je video da brinemo, da znamo o čemu je reč, a što se političkih protesta tiče to je sad njihova borba - istakao je predsednik.

 

 

Obavezan vojni rok

Vučić je prisustvovao prikazu vežbe jedinica Vojske Srbije na položaju Lisinac - rad diviziona samohodnih top haubica.

Nakon vojne vežbe, predsednik se obratio građanima.

- Ono što je važno, pod jedan, komplikuje se bezbednosna situacija u celom svetu, pod dva, komplikuje se i u regionu i shodno tome Republika Srbija mora da snaži vojne kapacitete kako bi vojska bila dovoljan odvraćajući faktor za svakog potencijalnog agresora. Ono što jeste predlog to su ogromna ulaganja u narednom petogodišnjem planu - rekao je predsednik.

Predsednik je govorio i o obaveznom vojnom roku

- Imamo problem sa tim, nekoliko je otvorenih pitanja ali nemamo odluku. Pod jedan, svakako da bi za vojsku to bilo spasonosno lai imamo bezbroj problema. Ako presečemo pa kažemo da važi od 2005. godišta, to je do 38.000 momaka na godišnjem nivou, mi to ne možemo da prihvatimo. Kapaciteti su na nivou do 10.000. Novac nam je najmanji problem, ali ima dosta problema sa kojima se suočavamo. U svakom slučaju osnažićemo našu armiju, moramo da imamo još 5.000 vojnika na godišnjem nivou. Naša vojska je neuporedivo snažnija nego što je bila - objasnio je predsednik.

 

- Zahtevi Vojske su opravdani. Oni imaju određene strategijske odluke šta moraju da prate u regionu. Oni su tražili ogorman novac. Na sve ovo što smo dali prošle godine, treba da dodamo na godišnjem nivou, mimo plata, još 700 miliona evra. To su nenomralno velike pare. Reč je o strahovitom snaženju vojske. Nisam ništa obećao, ali popodne dolazi Siniša Mali, pa ću sa njim da prođem sve, da vidim šta možemo da uradimo.

Osim protivvazdušne odbrane osmatrali smo stanje lovačke avijacije – rekao je predsednik Vučić i dodao: Danas ste na vežbi mogli da vidite, ovo je naših ruku delo, za bukvalno pola sata smo skratili vreme pripreme dejstva. To su ubitačne haubice, to je proizvod srpske odbrambene industrije - rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će biti određenih izmena strategijskih dokumenata. On je podsetio da je dugoročna politika Srbije vojna neutralnost.

- Ono što je za jednu zemlju važno jeste da ima rešena tri elementa, da obezbedi sigurnost i granice svoje zemlje, time i sigurnost za građane. Da energetski obezbedite zemlju, i da imate dovoljno hrane i vode za budućnost - istakao je predsednik.

Cena gasa

- Biće veliki lomovi u regionu i Evropi zbog cene struje i gasa. Danas je 1250 dolara na berzi na 1.000 kubnih metara, to je 4,5 puta više nego što mi danas plaćamo. Morate da imate u vidu da imamo ograničene količine koje su ograničene od ranije. Imali smo višak struje juče, imali smo dovoljno struje i prodali smo određenu količinu od 499 evra po megavat satu, nas je koštalo 52 evra, desetostruko skuplje smo prodali. Na tržištu nema struje. U regionu, kupuju na dnevnom nivou po 50, 60 odsto potreba - objasnio je predsednik.

Vučić je prisustvovao prikazu vežbe jedinica Vojske Srbije na položaju Lisinac, rad diviziona samohodnih top haubica.

Neke od prednosti Samohodne top haubice u odnosu na stariju verziju su, veće manervanske mogućnosti diviziona, skraćeno je vreme pripreme izvršenja artiljerijskog gađanja, sa 40 na svega dva, tri minuta. Povećan je domet, punjenje je automatsko, a radom izblindiranih kabina članovi posade su zaštićeni.

- Nastavićemo da ulažemo i snažimo srpsku vojsku - poručio je danas u Nišu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tu poruku je na instragramu objavio predsednik Vučić, koji se u Nišu sastao sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u užem sastavu.

Vučić je prethodno održao sastanak sa vojnim vrhom u širem sastavu.
- Važni sastanci i razgovori o strategiji odbrane Republike Srbije sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i komandnim kadrom Vojske Srbije u širem sastavu - naveo je predsednik.

Sastanku u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu prisustvovao je i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Na kraju drugog dana posete Nišavskom okrugu, predsednik će posetiti Doljevac, gde će obići biblioteku.

Vučić je započeo posetu Nišavskom okrugu juče i to obilaskom renovirane Osnovne škole "Ivan Vušović" u Ražnju, nakon čega se sastao sa predstavnicima mesnih zajednica te opštine.

Predsednik se u Nišu sastao sa predsednicima svih opština Nišavskog okruga, a nakon toga obišao je prehrambenu industriju "Yumis".

Vučić je juče u izjavi medijima kazao da će za Nišavski okrug iz tekuće budžetske rezerve biti izdvojeno 600 miliona dinara, a od toga samo za grad Niš 450 miliona dinara, dok će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet, dobiti 40 miliona dinara.

Ražanj, Merošina i Gadžin Han, kako je kazao predsednik, dobiće po 20 miliona dinara, a Svrljig i Aleksinac po 15 miliona.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike