Nedelja usred srede: Novi protesti lažnih ekologa, Merkelova se povukla sa funkcije, tragična smrt Stevana Jelovca

08.12.2021

20:30

0

Autor: 24sedam

Lažni ekolozi su u subotu po drugi put organizovali blokade puteva širom Srbije. Sinhronizovanom akcijom u više gradova naše zemlje, pod plaštom borbe za ekologiju, zaustavljen je saobraćaj tako da je građanima nekoliko sati bilo onemogućeno slobodno kretanje

Nedelja usred srede: Novi protesti lažnih ekologa, Merkelova se povukla sa funkcije, tragična smrt Stevana Jelovca
Angela Jelovac (1) - Copyright Ap photo MN press

Uz najveću vojnu ceremoniju "Veliko povečerje" u Berlinu, u četvertak je nakon 16 godina provedenih na dužnosti nemačke kancelarke, Angela Merkel ispraćena u političku penziju.

Veće sudije Snežane Jovanović u Specijalnom sudu u Beogradu u četvrtak je izreklo presude u ponovljenom postupku četvorici pripadnika Službe državne bezbednosti koji su oglašeni krivim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Srpski košarkaš Stevan Jelovac preminuo je od posledica moždanog udara koji ga je zadesio na treningu sredinom novembra.

Još jedan protest lažnih ekologa

Lažni ekolozi su u subotu po drugi put organizovali blokade puteva širom Srbije. Sinhronizovanom akcijom u više gradova naše zemlje, pod plaštom borbe za ekologiju, zaustavljen je saobraćaj tako da je građanima nekoliko sati bilo onemogućeno slobodno kretanje.

Iako su navodno protiv nasilja, tzv. ekolozi su izazvali više incidenata tokom protivpravnog blokiranja saobraćajnica.

Tako je u Beogradu je na više mesta došlo do sukoba sa nezadovoljnim vozačima koji su želeli da prođu, a kamenovan je i autobus u Železniku.

Printscreen / Naxi kamere
 

Na Gazeli je grupa od 20-ak demonstranata polupala automobil koji je pokušavao da pređe most, a na istom mestu vozilu Hitne pomoći nij dozvoljeno da prođe i zbrine bolesnike.

Jedan od vozača je morao da iz kola iznese svoje dete i pokaže besnim “ekolozima” kako mu ne bi polupali automobil. Na drugom kraju grada, roditelji su nosili decu preko Pančevačkog mosta jer svojim vozilima nisu mogli da prođu.

U Novom Sadu kada su demonstranti, od kojih neki ogrnuti zastavama AP Vojvodine, napali nezadovoljne građane koji su se pobunili protiv blokiranja puta. Tom prilikom je jedan mladić zadobio ozbiljne povrede.

Kao vrhunac “borbe za čist vazduh i prirodu” tzv. ekolozi su zapalili kontejnere u Mladenovcu.

Odlazak Angele Merkel

Uz najveću vojnu ceremoniju "Veliko povečerje" u Berlinu, u četvertak je nakon 16 godina provedenih na dužnosti nemačke kancelarke, Angela Merkel ispraćena u političku penziju.

Uz baklje, vojnike u svečanim uniformama, oficire, koreografiju ali i pesme, koje je "gvozdena frau" sama mogla da bira, upriličen je njen oproštaj od političke karijere.

Osim ekumenske crkvene pesme „Tebe, Bože, hvalimo“ kancelarka u odlasku poželela je i da čuje pesmu Hildegard Knef „Nek‘ za mene padaju kiše crvenih ruža“.

John Macdougall/Pool via AP
 

Angela Merkel je postigla toliko toga: 16 godina bila je najmoćnija žena u Nemačkoj, prva žena na dužnosti kancelarke, žena koja je širom sveta bila i priznata i poštovana. Angela Merkel sa 67 odlazi u političku penziju, ali sudeći po tim stihovima, ona itekako ima neke nove želje i snove koje želi da ispuni. Sve to pomalo zvuči i prkosno, što je strana kancelarkinog karaktera koja se do sada nije vezivala uz njen lik i delo.
 
I druga pesma koju je izabrala Angela Merkel dosta govori o njoj. Reč je o starom hitu DDR-a koji peva Nina Hagen: „Zaboravio si film u boji“. Nina Hagen je još u Istočnoj Nemačkoj bila na glasu kao drska pop-pevačica, a nakon što je otišla u Zapadnu Nemačku, postala je pank-ikona. I Angela Merkel potiče iz bivšeg DDR-a, iz Templina, gradića u pokrajini Brandenburg. Ona je odrasla uz tu pesmu Nine Hagen koja je objavljena 1974.

Merkelova je inače, pre 30 godina, tada kao ministarka za žene i mlade, susrela Ninu Hagen u jednoj TV-emisiji. Tokom diskusije o zavisnosti od droga, Hagen je tada Angeli Merkel u lice rekla: „Dosta mi je vaših laži i vašeg licemerja.“ Očigledno da joj je Merkel to u međuvremenu oprostila.

Presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije

Veće sudije Snežane Jovanović u Specijalnom sudu u Beogradu u četvrtak je izreklo presude u ponovljenom postupku četvorici pripadnika Službe državne bezbednosti koji su oglašeni krivim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika novina "Dnevni telegraf" i magazina "Evropljanin". Oni su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Foto: Slavko Ćuruvija fondacija
 

Radomir Marković, bivši načelnik Resora dežavne bezbednosti osuđen je na 30 godina zatvora za podstrekavanje na ubistvo Ćuruvije. Milanu Radonjiću, nekadašnjem načelniku beogradskog centra RDB izrečena je kazna od 30 godina robije. Ratko Romić, glavni insprektor Druge uprave RDB osuđen je na 20 godina, a Miroslavu Kuraku, pripadniku rezervnog sastava Jedinice za specijalne operacije koji je u bekstvu, presuđeno je u odsustvu i izrečeno mu je 20 godina zatvora. Marković je kriv za podstrekavanje, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

U prvobitnoj presudi, izrećenoj 5. aprila 2019. godine, koju je Apelacioni sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje, Marković je takođe osuđen na 30 godina zatvora, kao i Radonjić, dok su na po 20 godina robije osuđeni Romić i Kurak.

Preminuo Stevan Jelovac

Srpski košarkaš Stevan Jelovac preminuo je od posledica moždanog udara koji ga je zadesio na treningu sredinom novembra.

Povremeni srpski reprezentativac odmah je operisan i njegovo stanje je tada ocenjeno kao "stabilno, ali kritično". Desetak dana kasnije pojavila se informacija da je Jelovac priključen na aparate, da bi se ubrzo saznalo i da je klinički mrtav.

Stevan Jelovac rođen je u Novom Sadu 8. jula 1989. godine. Košarkom je počeo da se bavi u novosadskoj školi košarke, odakle je došao u mlađe kategorije Partizana.

MN Press
 

Seniorsku karijeru počeo je 2008. godine u Vizuri, a igrao je i za Crvenu zvezdu, italijansku Kasertu, Lijetuvos Ritas, Saragosu, Nižnji Novgorod, Bamberg, Gaziantep, te japanski San-en Neo Finiks.

Poslednji klub bio mu je atinski AEK, a poslednji meč odigrao je u pobedi nad Jonikosom u grčkom šampionatu 30. oktobra.

Zbog povrede skočnog zgloba propustio je nekoliko mečeva. Kobni moždani udar doživeo je u sali, na parketu, dok je individualno radio u sklopu oporavka od povrede.

Dres reprezentacije Srbije nosio je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine u Kini i pomogao "orlovima" da se domognu učešća na ovom takmičenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike