Dačićev poslednji pozdrav Mrkonjiću: Bio je inženjer, komunista, košarkaš i najveći drug! (FOTO/VIDEO)

02.12.2021

10:58

0

Predsednik Skupštine oprostio se od partijskog kolege koji je preminuo 28. decembra

Dačićev poslednji pozdrav Mrkonjiću: Bio je inženjer, komunista, košarkaš i najveći drug! (FOTO/VIDEO)
DACIC GOVOR milutin mrkonjic komemoracija foto kaca (3) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Politički saborac preminulog Milutina Mrkonjića, Ivica Dačić, sa teškom gorčinom govorio je u Skupštini Srbije o dojučerašnjem kolegi i prijatelju.

- U ime nas koji ćemo ga uvek pamtiti, socijalista i porodice i prijatelja, Mrki ogromno hvala za sve što je uradio za svoju zemlju i narod. On će danas biti sahranjen uz zvuke svoje omiljene pesme. Hvala svima što ste došli. Otišla je legenda ali uspomena na čoveka živi kroz sećanje na njega i ono što je uradio.

Predsednik SPS-a istakao je da je Mrkonjić bio "najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima",

- Poštovana porodico i prijatelji, teško mi je da držim ovakve govore. Poštovani predsedniče republike i najviši državni funkcioneri, ovo je najprikladniji način da se poslednji put pozdravim s velikim čovekom. Mrkonjić je bio i komunista i socijalista, inženjer i košarkaš, drug i gospodin. Bio je najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima. Ne postoji deo u njegovom životu u kojem mu je nešto bilo ispred Srbije. Njegov život je život ove zemlje. Mrkonjić je bio simbol svega najboljeg u ovoj zemlji. Posvetio je svoj život sv joj misiji i bio najbolji u tome. On je postigao vrh u svemu u čemu se bavio- istakao je Dačić.

Na komemoraciju su došli i ministar Momirović, Nenad Popović, ministarka Maja Gojković, Milorad Vučelić, Saša Popović...

Sahrana će se održati u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, a počinje u 15 časova.

Ko je bio Milutin Mrkonjić?

Milutin Mrkonjić je rođen 23. maja 1942. godine. Bio je počasni predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS), narodni poslanik, a pre toga obavljao je i funkciju ministra infrastrukture kao i ministra saobraćaja Republike Srbije.

U decembru 2006. godine postaje potpredsednik Socijalističke partije Srbije, a na tu funkciju je reizabran u decembru 2010. Bio je i član predsedništva te stranke, a odlukom Glavnog odbora, u septembru 2015, imenovan je za počasnog predsednika SPS. Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 2007. godine, a u tom sazivu je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine.

Od jula 2008. nalazio se na funkciji ministra za infrastrukturu. Početkom marta 2011. godine njegovom resoru dodata je oblast energetike.

Mrkonjić je preminuo u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde se nalazio od početka novembra, kada mu je i ugrađen pejsmejker.  On je u avgustu operisao srčane zaliske, a pre toga, početkom godine bio u bolnici Dragiša Mišović.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. I. / A. B.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike