Na KiM slave kao neradan praznik Albanije, iza Kurtija i Vjose vijori se zastava UČK

28.11.2021

12:39

0

Albanija danas obeležava Dan nezavisnosti i Dan albanske zastave

Na KiM slave kao neradan praznik Albanije, iza Kurtija i Vjose vijori se zastava UČK
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Dan zastave, koji danas kao praznik slavi Albanija, obeležili su i zvaničnici iz Prištine. Iako Dan nezavisnosti Albanije i albanske zastave nije na listi zvaničnih praznika na tzv. Kosovu, Kurti je doneo odluku da ovaj dan bude neradan, a s obzirom da pada u nedelju, pomeren je za sutra.

Premijer i predsednica privremenih institucija, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, posetili su memorijalni kompeks "Adem Jašari" u Prekazu, gde su poručili da je 28. novembar zapravo "temeljni datum albanskog nacionalnog identiteta“, prenela je prištinska Koha.

U povorci, iza njih dvoje, vijorila se zastava UČK.

Youtube printscreen
 

Inače, povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK, piše Kosovo onljan prenoseći pisanje Koha.net.

"U ulici Fehmi Ljadrovci, u blizini glavnog ulaza u Klinički centar, postavljena je zastava sa likovima osnivača OVK. Povodom novembarskih praznika postavili smo zastavu sa likovima ratnih vođa OVK i osnivača države Kosovo koje nepravedno drže u Hagu“, rekao je jedan od inicijatora postavljanja zastave, Sadri Šalja iz Lipljana.

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i Dana albanske zastave u Štimlju na KiM je danas otkrivena i statua jednog od komadanata OVK Adema Jašarija, prenosi Koha. 

Adem Jašari bio je osnivač i vođa albanske terorističke organizacije OVK. Ubijen je u obračunu sa policijom početkom marta u selu Donje Prekaze. Policija ga je pozvala da se preda, što je Jašari odbio te je pružio otpor iz bunkera. U ovom sukobu je, pored Jašarija, poginulo još 65 terorista i članova porodice, kao i 2 pripadnika policije.

Albanija danas slavi 109 godina od kada je Ismailj Ćemalji, 28. novembra 1912. godine, podigao zastavu u Valoni proglašavajući Albaniju suverenom i nezavisnom državom, prenosi Reporteri.

U međuvremenu, 28. novembar je poznat kao Dan zastave za sve Albance svuda. Ćemalji je 28. novembra proglašen za predsednika Skupštine i prvog premijera albanske države. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike