Poslanik u Skupštini Srbije traži za Albance u "Preševskoj dolini" autonomiju sa pravom priključenja Kosovu

25.11.2021

10:07

0

Kamberi je rekao i da Srbi na Kosovu imaju više prava nego što je to predviđeno evropskim standardima

Poslanik u Skupštini Srbije traži za Albance u "Preševskoj dolini" autonomiju sa pravom priključenja Kosovu
Šaip Kamberi, na posebnoj sednici u Skupštini Srbije, printscreen

Za Albance "Preševske doline" poželjna je političko-teritorijalna autonomija sa pravom priključenja Kosovu, međutim, u ovom trenutku to nije nešto što zavisi od naših želja, izjavio je albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, prenosi Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, konačnim sporazumom između Kosova i Srbije doći će do poboljšanja položaja Albanaca u Srbiji i on smatra da u tom dogovoru treba tražiti reciprocitet za albansku zajednicu u Srbiji, jer su, kako je rekao, u ovom trenutku prava Albanaca u Srbiji ugrožena.

Srbija, naveo je on na TV Dukađini, trenutno ne daje nikakve garancije za poštovanje prava Albanaca.

Kamberi je rekao i da Srbi na Kosovu imaju više prava nego što je to predviđeno evropskim standardima.

„Kosovo ima problem jer Ustav ne može da se menja bez saglasnosti Srba. Srbi sigurno neće pristati na ustavne promene ako im budu smanjene privilegije“, rekao je Kamberi.

Kamberi je odranije poznat po provokacijama i to u Skupštini Srbije.

Kamberi je jednom prilikom uneo albansku zastavu u poslaničku salu Skupštinu Srbije. Kako je rekao, ako može srpska zastava da se vije u Gračanici, onda može i albanska u Beogradu.

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi postavio je takođe, bez prethodne najave poslaničko pitanje na albanskom jeziku. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da poslanici imaju pravo da postavljaju pitanja na maternjem jeziku i da takođe dobijaju pisana dokumenta na maternjem jeziku, ali da to mora da se najavi na vreme kako bi bio obezbeđen prevodilac. 

Bonus video: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti