Vučić: Dogovor sa Putinom donosi ogromne uštede, ali i sigurnost

25.11.2021

20:35

0

"Moj je bio posao da se borim za Srbiju, ali i predsednik Putin je svojom odlukom doneo veliku radost građanima Srbije"

Vučić: Dogovor sa Putinom donosi ogromne uštede, ali i sigurnost
vucic putin instagram3 - Copyright Printscreen/instagram/Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za RTS o istorijskom sporazumu o ceni gasa sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je posle razgovora sa Putinom u ruskom gradu Sočiju naglasio da su to ogromne finansijske uštede za Srbiju, ali da nije samo pitanje finansijskih ušteda, već da je to sigurnost, stabilnost i poziv investitorima da znaju,kako je rekao, da dolaze u sigurnu zemlju u kojoj ne moraju da brinu hoće li biti nestašice gasa, električne energije ili bilo čega.

Predsednik Srbije je rekao da su se danas sa ruskom stranom vodili razgovori i o dugoročnom ugovoru, o elementima i drugim detaljima i da ostaje da se to konačno definiše u narednom periodu.

Vučić je naglasio da to nisu laki pregovori i da detalje ne sme da iznosi jer to ne bi bilo fer prema domaćinu, ali da je ono što je važno, da Srbija neće biti nezadovoljna, odnosno da ćemo biti zadovoljni i dugoročnim ugovorom.

On je rekao da su u politici interesi dominantni i da se uvek razgovara o tome šta ko želi i šta ko traži, ali da nema sumnje da je ovo rezultat pre svega istinskog i prijateljskog odnosa.

- Da li će Rusi da se bore za neku svoju firmu na našem tržištu, pa normalno je, to ćemo i mi da radimo ovde, to je bio uvek slučaj i to će biti uvek slučaj. Ali ovo zaista jeste bio jedan istinski i iskreno prijateljski iskorak, naglasio je Vučić.

On je posebno zahvalio na ličnom i korektnom odnosu ruskom predesedniku koji je pokazao, kako je rekao, veliko poštovanje za Srbiju.

- Da sam ja na njegovom mestu ne znam da li bih to uradio, da budem sasvim otvoren, tako da, mnogo mu hvala na tome i mnogo mu hvala na ličnom, korektnom odnosu koji je čak prevazišao moja nadanja, ne samo očekivanja i čovek je pokazao veliko poštovanje za Srbiju i ja sam mu beskrajno zahvalan na tome, naveo je srpski predsednik.

Vučić je rekao i da zbog određene stope inflacije dugoročno ne možemo još da govorimo o mogućim poskupljenjima cena struje i gasa, ali da sada tokom zime neće biti nikakvog povećanja i da bi to bilo besmisleno, pošto ih ne nabavljamo po višoj ceni i naglasio je da imamo ubedljivo najnižu cenu električne energije u Evropi posle Ukrajne koja je zahvaljujući nuklearkama uspevala da to održi.

Vučić je rekao i da od drugih zemalja u regionu koje imaju sve niže plate od nas, niže penzije od nas, sve imaju višu cenu električne energije.

On je rekao da je sa Putinom danas razgovarao o struji i o gasnim elektranama i da se preduzimaju novi koraci po tim pitanjima, a da je sa ruskim predsednikom dogovoreno da se napravi značajna svečanost povodom otvaranja TE-TO, Termoelektrane-toplane Pančevo, što je veoma važno, jer ćemo tu trošiti dodatnih preko 300 miliona kubnih metara gasa.

- To više nije zemlja koja troši jednu milijardu kubnih metara gasa već zemlja koja će da troši skoro tri milijarde kubnih metara gasa u samo 10 godina razlike. Dakle, potuno druga, promenjena zemlja, zato nam je sve ovo toliko važno, zato je toliko bitno i verujem da ćemo tu svečanost napraviti već tokom decembra, naglasio je Vučić.

On je rekao da je sa Putinom razgovarao o politickim temama i Kosovu i Metohiji i da su se dobro razumeli.

- Ja sam govorio o dvostrukim standardima i o neretko licemerju u međunarodnim odnosima, predsednik Putin to prepoznaje i dobro shvata o čemu govorim, ali je tražio od mene dodatna objašnjenja, pa smo govorili o Severu Kosova, pokazivao mu i na mapi, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je od Putina čuo i naučio mnoge stvari vezano za globalnu politiku i da postoji visoko saglasje u međunarodnim forumima, međunarodnim institucijama i organizacijama između dve zemlje.

Najavio je i skoro potpisivanje dokumenta o strateškim-ekonomskim odnosima između Srbije I Rusije, petogodišnji plan do 2026. godine, što će, kako je naveo, biti realizovano u narednih sedam do 10 dana.

- Znate kada tri sata razgovarate, a samo ste vas dvojica, onda nema detalja o kojem ne razgovaramo, dakle od naših muzeja, manastira, crkava...Ne postoji oblast koju nismo obuhvatili i da budem iskren veoma sam zadovoljan i trudim se da svojim osmehom, srećom i zadovoljstvom ne pokažem višak arogancije, a nemojte mi zameriti ako se to desi, rekao je Vučić.

On je govorio o Petrohemiji, kompaniji Brose, a naglasio je da najavljene dobre vesti za Fijat nemaju veze sa Rusijom, već sa vlasnicima, Italijanima i Francuzima, ali da ne može da govori o detaljima jer je to tajno dok oni to ne saopšte.

- Što se tiče Brose, mi smo završili dogovor i ugovor za Petrohemiju, očekuje se potpisivanje narednih dana. Jedan od naših uslova je bio da nema otpuštanja radnika, ja mislim da je to velika stvar i važan uslov, i naravno dobili garancije za buduće investiranje. To je još jedna važna stvar za južni Banat, Pančevo posle CTF i Brosa. To su dakle dobre vesti, ali i nama sigurnost da ćemo uvek imati te derivate koje su nekada od strateškog značaja , rekao je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike