Predsednički kandidati: Ko je već "u igri", a o kome se samo priča

23.11.2021

07:15

0

Ko će sve biti kandidat na predsedničkim izborima, još nije poznato

Predsednički kandidati: Ko je već "u igri", a o kome se samo priča
izbori - Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images

Izbori u Srbiji, predsednički, parlamentarni i lokalni, biće održani 3. aprila sledeće godine. 

U ovom trenutku, iako je ostalo manje od pet meseci, nije poznato ko će sve proveriti volju birača, a važan je, podjednako i predsednički kandidat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije zvanično potvrdio da će biti kandidat, ali sve ukazuje na to. Koalicioni partneri mu pružaju podršku. Lider SPS-a Ivica Dačić nedavno je izjavio da će Vučić biti zajednički kandidat, ukoliko ga SNS predloži. 

Tanjug/Miloš Milivojević
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Kandidature su istakli i pojedini opozicioni lideri. 

Koalicija NADA je početkom septembra obelodanila ime svog kandidata, predsednika DSS-a Miloša Jovanovića. Srpska radikalna stranka saopštila je da će njihov lider Vojislav Šešelj ući u trku, dok je Boško Obradović kandidat pokreta Dveri.

TANJUG/ JADRANKA ILIC
lider Dveri Boško Obradović

Ko će još biti kandidat na predsedničkim izborima, nije poznato.

Naime, deo opozicije okupljen oko SSP, NS i takozvanih ekoloških pokreta još nije ni potvrdio izlazak na izbore, pa samim tim nije istakao ni kandidaturu za predsednika. Ipak, nekoliko imena je u opticaju, budući da opozicija traži "idealnog" kandidata koji bi mogao da uđe makar u drugi krug sa Vučićem.

Lider SDS-a Boris Tadić sam je sebe ponudio "ako nema boljeg". Njegov predlog, međutim, nije naišao na opštu podršku u opozicionim krugovima. 

A. K./ATAImages
predsednik SDS Boris Tadić

Pominju se nestranačke ličnosti, sportisti, pa čak i naučnici. 

Osnivač Nove stranke Zoran Živković predložio je kao protivkandidata Vučiću - genetičara Miodraga Stojkovića.

Kao potencijalni kandidat jedno vreme figurirao je i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš, ali je reakcija upravo njegove stranke raspršila tu ideju.

Pored Ponoša i Stojkovića pominjali su se tu i tamo vladika Grigorije, pa bivši košarkaški as Dejan Bodiroga, sudija Miodrag Majić, Marinika Tepić, kao i pojedine javne ličnosti. Za sada, međutim, nema još ni jedinstvenog dogovora o izlasku na izbore, pa samim tim ni jedinstvenog kandidata.

Da li je uslov za kandidata da deo nekadašnje bojkot-opozicije potvrdi jedinstven izlazak na izbore, koji odlažu iz dana u dan iz nedelje u nedelju, ili da bi obelodanili da će 3. aprila pred birače čekaju da donesu odluku o predsedničkom kandidatu, ostaje da se vidi.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike