Borelj uputio poruku pred Savet EU o stanju na Zapadnom Balkanu

15.11.2021

09:28

0

Pored dijaloga Beograda i Prištine, ministri EU 27 će razgovarati o situaciji u BiH, za koju u Briselu ocenjuju da se trenutno nalazi u "najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona"

Borelj uputio poruku pred Savet EU o stanju na Zapadnom Balkanu
Tan2021-11-10_161238227_0 - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova razgovaraće se o Zapadnom Balkanu, konkretno o BiH i dijalogu Beograda i Prištine, najavio je šef diplomatije EU, Žosep Borelj.

Dolazeći na sastanak Saveta EU, Borelj je ocenio da u BiH postoje "tendencije koje podrivaju jedinstvo zemlje i štete njenom evropskom putu".

Profimedia
Žozep Borelj

"Generalno situacija na Zapadnom Balkanu nije dobra", ocenio je Borelj.

U radnom dokumentu koji je pripremila Evropska spoljnopolitička služba navodi se da je ukupna "atmosfera oko dijaloga Beograda i Prištine i dalje komplikovana", konstatuje da "poslednjih meseci nije bilo napretka” i poziva da se "fokus vrati na primenu neispunjenih obaveza".

Varhelji: Proširenje je najjači instrument EU

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji, kaže da EU mora da nastavi sa politikom proširenja na Zapadni Balkan i ocenjuje da je u pitanju ”najjači instrument EU”.

”Drugi instrument koji imamo je Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji mora biti primenjen što je brže moguće”, kazao je Varhelji.

Profimedia
Oliver Varhelji

Varhelji je dolazaći na sastanak Saveta EU na kome će se razgovarati o političkom angažmanu i saradnji EU sa Zapadnim Balkanom, najavio da će se nakon izbora u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji svi napori uložiti da dođe do rešavanja otvorenih pitanja i formalnog otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom "do kraja ove godine".

Ministri spoljnih poslova EU na današnjem sastanku u Briselu kao prvu tačku dnevnog reda imaće angažman i situaciju na Zapadnom Balkanu.

Ministri će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, a dokument za raspravu je pripremila Spoljnopolitička služba EU (EEAS).

U dokumentu se navodi da poslednjih meseci "nije bilo napretka u dijalogu", a da je ukupna atmosfera oko razgovora Beograda i Prištine "i dalje komplikovana".

"Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora da se popravi atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućosti Kosova i Srbije", navodi se u papiru pripremljenom za ministarsku diskusiju.

Od zemlja članica traži se nastavak podrške EU posrednicima u dijalogu, Žosepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, i na "visok nivou anažovanja sa Beogradom i Prištinom".

Pored dijaloga Beograda i Prištine, ministri EU 27 će razgovarati o situaciji u BiH, za koju u Briselu ocenjuju da se trenutno nalazi u "najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona".

U EEAS-u navode da se rešenje vidi u dijalogu i to prvenstveno unutar BiH, kao i da do sada u Brisel nije stigao nijedan zvaničan predlog za eventualno podizanje sankcija u cilju rešavanja političke blokade u BiH.

Selaković u Briselu na ministarskom sastanku sa Lajčakom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković boraviće danas u Belgiji, gde će razgovarati sa zvaničnicima EU, učestovati na ministarskom sastanku Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i konferenciji koju organizuje Evropski koledž iz Briža.

Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY
Nikola Selaković

Selaković će najpre u Briselu učestvovati na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a potom u Brižu na konferenciji "Razgovor a o budućnosti Evrope - perspektive i uloga zapadnog Balkana", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije će se u Briselu odvojeno sastati sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom, komesarom za susedsku politku i proširenje Oliverom Varheljijem, kao i potpredsednicom Evropske komisije i komesarkom za vrednosti i transparentnost Verom Jurovom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike