Proširenje je pitanje budućnosti Evrope, a Srbija do tada ne sme da gubi vreme

03.09.2021

08:33 >> 14:45

0

EU ne sme da pogreši u ovom slučaju, poručio je Varhelji

Proširenje je pitanje budućnosti Evrope, a Srbija do tada ne sme da gubi vreme
Aleksandar Vučić, AP Photo/Darko Bandic

Teško je govoriti o budućnosti Evrope bez zemalja Zapadnog Balkana u okviru EU, saglasili su se učesnici panela o proširenju EU na Bledskom strateškom forumu. Ipak, konkretnih pomaka bar u ovom trenutku nema, te predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da mi moramo da gledamo kako da rešavamo svoje probleme i da se zbližavamo u regionu.

Snažnu poruku uputio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je istakao da pitanje proširenja nije samo geografsko proširenje EU, već da se radi o obezbeđivanju političke, ekonomske, pa čak i bezbednosne integracije.

Oliver Varhelji,
Profimedia

– EU ne sme da pogreši u ovom slučaju – rekao je Varhelji, i dodao da i zemlje Zapadnog Balkana moraju da veruju da je vredno proći kroz sve procese koji su neophodni za članstvo.

Slovenački predsednik Borut Pahor pozvao je na ubrzanje procesa i integracije Zapadnog Balkana u EU, dok je premijer te zemlje Janez Janša naglasio da je pitanje proširenja pitanje budućnosti Evrope.

pročitajte još

– Osnivači EU nisu govorili oistočnoj i zapadnoj Evropi, već o slobodnoj Evropi. Njihova vizija biće ispunjena jedino proširenjem EU na Zapadni Balkan – rekao je Janša.

Dodao je i da je to strateško pitanje, zbog čega će Slovenija učiniti sve tokom svog predsedavanja Savetu EU da ubrza proširenje, i najavio održavanje samita EU – Zapadni Balkan početkom oktobra u Sloveniji.

Predsednik Srbije istakao je da u EU ne postoji dovoljna želja za proširenjem, ali da je Srbija ispunila obećanje da će podići nivo usaglašenosti sa EU sa 46,2 na preko 62 odsto, te da je to učinila štiteći svoje nacionalne i državne interese.

Aleksandar Vučić, AP Photo/Darko Bandić

Vučić je dodao da mi moramo da gledamo kako da rešavamo svoje probleme, da se zbližavamo u regionu, otvaramo granice, te da je zato ponosan na incijativu „Otvoreni Balkan“.

Premijer Mađarske Viktor Orban zalaže se za prijem Srbije u EU.

– Srbija je ključna zemlja za EU. Istina je da je nama, evropskim zemljama, potrebnija Srbija nego što je članstvo u Uniji potrebno Srbiji – poručio je Orban na Strateškom forumu na Bledu.

Viktor Orban, AP Photo/Darko Bandic

Poljski premijer Mateus Moravijecki podržao je proširenje EU na Zapadni Balkan ističući da je to strateški interes Unije.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je da Srbija ne želi da tapka u mestu dok čeka na članstvo u EU.

Ocenjujući da je predsednik Vučić na Bledskom forumu govorio otvoreno i jasno o pitanjima o kojima se obično ćuti ili od kojih se sklanja, Selaković je poručio da je Srbija strateški zainteresovana da postane punopravna članica EU, ali da dok čekamo Uniju i sprovodimo administrativne obaveze u procesu pridruživanja, moramo da preživimo, držimo živom ekonomiju, da sebe unapređujemo i da više radimo.

Selaković je podsetio da je Severna Makedonija promenila ime, da joj je mnogo toga obećano, a da ni ona ni Albanija nisu započele pregovore o pridruživanju.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi