Oglasila se kancelarija za KiM: "Skrnavljenje je akt bezumlja albanskih ekstremista"

14.11.2021

20:45

0

Slučaj je prijavljen policiji

Oglasila se kancelarija za KiM: "Skrnavljenje je akt bezumlja albanskih ekstremista"
Oskravljen spomenik u Velikoj Hoči5 - Copyright Kosovo onlajn

Skrnavljenje spomenika ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac predstavlja nezapamćen akt nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima, saopšteno je večeras Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

Ova znamenja postavljena su u Velikoj Hoči u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine, navode iz Kancelarije.

Slučaj je prijavljen kosovskoj policiji, a posebno, kako se dodaje u saopštenju, zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj.

To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju, dodaju iz Kancelarije za KiM.

Ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči nalazi na meti bezumnika, navodi se u saopštenju i podseća da je u februaru ove godine oskrnavljen i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu.

- 'Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama. Ova spomen obeležja morala bi biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, a ne mesta na kojima će se ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru - navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo će, kako se dodaje, pomoći da se ovo mesto najvećeg stradanja naših sunarodnika dostojno obeleži i sanira nastala šteta, ali će zahtevati i od svih instanci, od međunarodnih misija, kao i od zvaničnika EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike