Petković oštro odgovorio Vjosi Osmani: Da zna šta su evropske tekovine, ne bi nipodaštavala briselski dijalog

09.11.2021

10:01

0

Osmanijeva je u Njujorku rekla da bi Zajednica srpskih opština bila uvod u stvaranje "Republike Srpske" na tzv. Kosovu

Petković oštro odgovorio Vjosi Osmani: Da zna šta su evropske tekovine, ne bi nipodaštavala briselski dijalog
petkovic osmani - Copyright Profimedia

Zamenom teza da bi formiranjem Zajednice srpskih opština na takozvanom Kosovu bila formirana Republika Srpska, Vjosa Osmani je pokazala da nije pazila na času kada su iz Stejt departmenta i ambasade SAD u Prištini stigle nedvosmislene poruke da Priština mora da formira ZSO, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković.

Ali, izgleda da za Osmani političke poruke iz SAD selektivno važe, baš kao što za nju i Aljbina Kurtija selektivno važe i svi do sada potpisani sporazumi u Briselu, dodaje Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Da je Vjosa Osmani, kako dodaje Petković, pročitala saopštenja od 21. oktobra i 4. novembra od početka do kraja i sa razumevanjem, zapamtila bi da se SAD zalažu za poštovanje svih do sada postignutih sporazuma između Beograda i Prištine, bez opravdanja i izuzetka, u koje spada i formiranje ZSO.

Kao što bi, kao neko ko se poziva na američka dostignuća, Vjosa morala da zna da je za SAD poštovanje ugovora i sporazuma svetinja, a uvažavanje ljudskih prava najviša vrednost na kom ispitu Priština svakodnevno pada, unižavajući i kršeći osnovna prava Srba na Kosovu i Metohiji, ne štedeći pritom ni decu, ni starce, počevši od pretučenog trinaestogodišnjeg Nikole Perića iz Gojbulje, do zastrašivanja devedesettrogodišnje Rumene Ljubić iz Peći, istakao je Petković.

"Upravo zbog njihove bezbednosti i mirnog sna nikada nećemo odustati od zahteva i nastojanja da se formira Zajednica srpskih opština na KiM. A Vjosa Osmani može da nastavi da širi dezinformacije i političku propagandu, za koje će dobiti aplauze onih opozicionih političara u Beogradu koji su joj očigledno i zagrejali stolicu pred put u SAD", dodaje Petković.

Direktor Kancelarije za KiM dodaje da Osmani zato i napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je istinski borac za mir i stabilnost, naspram nje koja bi, kako navodi Petković, sa Kurtijem da osvaja sever KiM slanjem specijalnih jedinica Rosu i pucanjem na goloruki srpski narod, koja bi da izaziva sukobe i produbljuje krize.

"Da Osmanijeva zna šta su evropske tekovine ne bi nipodaštavala briselski dijalog, zato je deplasirano da ona bilo koga uči evropskim vrednostima", kaže Petković.

Predsednica privremenih prištinskih institutcija Osmani ponovo je danas, između ostalog, optužila zvanični Beograd da nastavlja da, kako tvrdi, sledi staru politiku bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, tako što je postao oruđe Rusije za destabilizaciju tzv. Kosova i Zapadnog Balkana, sa ciljem da uništi dostignuća SAD prethodnih decenija u regionu.

Osmani je, govoreći u Njujorku na Institutu za spoljnu politiku pri univerzitetu Džons Hopkins, rekla da bi Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima bila uvod u stvaranje "Republike Srpske" na tzv. Kosovu, preneli su prištinski mediji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike