Predsednik izričit: Nema besplatnog sira u mišolovci

02.11.2021

11:55

0

Autor: 24sedam

Mnogo je protivrečnosti, ali moramo da gradimo obnovljive izvore, istakao je Vučić.

Predsednik izričit: Nema besplatnog sira u mišolovci
Aleksandar Vučić - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se danas iz Glazgova.

Na pitanje o govoru na Samitu, predsednik je izjavio da je najlakše samo govoriti i sastavljati spiskove želja.

-Svi bismo da vozimo električne automobile, ali ne znamo šta bismo sa litijumom, svi bismo električnu energiju, ali nemamo nuklearke. Šta ćemo sa cenama? Kako ćemo da pravimo nove obnovljive izvore kada se plaćaju aktivisti u našoj zemlji da nam ne dozvoljavaju da realizujemo planove? A šta takvi u stvari hoće? U borbi u kojoj moramo da pojačamo sve i uložimo puno novca u manje zagađenja - rekao je Vučić za Tv Pink.

Dodaje da se nameće mnogo problema i, da bismo podigli proizvodnju električne energije, mora da se uloži oko dve milijarde evra.

Kako da podižemo obnovljive izvore, kada se aktivisti bune protiv hidroelektrana. Mnogo je protivrečnosti, ali moramo da gradimo obnovljive izvore. Ne smemo da dozvolimo da zaostajemo u ovom važnom projektu - kaže Vučić.

Na pitanje kako bi se dobio taj novac, predsednik kaže da je to novac koji bismo dobili uz određenu kamatnu stopu, jer "nema besplatnog sira u mišolovci".

- Videli ste da je sve veći broj ljudi, a to mi je i slovenački premijer rekao, koji su samostalni i nezavisni, i koji počinju da pitaju. Mi ćemo da izlazimo iz uglja, ali postepeno da ne ugrozimo našu električnu efikasnost - kaže predsednik.

Dodaje da bi svi da se voze električnim automobilima, ali niko ne razmišlja o litijumu.

Ističe da je ovo jedno od najtežih pitanja.

- Nije to "ja sam dobar čovek, volim da pomazim kucu". Svi znaju da govorim istinu, to je moj posao, a ne da se dodvoravam narodu. Moramo da radimo na zelenoj agendi, da imamo čistu zemlju, vazduh, ali to ne znači da ukinemo struju. Moramo ugalj postepeno da izbacujemo i da prelazimo na obnovljive izvore energije. Ali niko u Srbiji neće ni obnovljive izvore energije. Mi smo takav narod, ne znamo šta hoćemo, ali znamo šta nećemo - rekao je predsednik.

Ursula fon de Lajen ima sjajnu ideju

Tv Pink Printscreen
 

 

Vučić kaže da se sastao sa mnogima tokom Samita, a da Ursula fon der Lajen ima odličnu inicijativu i želi da vidi šta će EU moći da uradi i pomogne Srbiji oko cene.

- Zorana Mihajlović će, s tim u vezi, uskoro ići na sastanak u Brisel.

Albanci, kaže Vučić, uvoze struju zbog nedostatka vode za njenu proizvodnju, a nabavljaju je po tržišnim cenama, što je katastrofalno po ekonomiju.

Na pitanje o poseti premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića Beogradu, Vučić kaže da se nada da će stići večeras da se sa njim sretne, a sutra svakako.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike