Gideona Grajfa odlikuje nemački predsednik: Izraelski istoričar koji je utvrdio istinu o Srebrenici dobija Krst za posebne zasluge

30.10.2021

15:02

0

Autor: Milan Ivanić

U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručenja koja će biti održana u Tel Avivu, rečeno je iz Kancelarije predsednika Nemačke

Gideona Grajfa odlikuje nemački predsednik: Izraelski istoričar koji je utvrdio istinu o Srebrenici dobija Krst za posebne zasluge
Copyright Printscreen/Youtube, Fondation Auschwitz

Ugledni izraelski istoričar Gideon Grajf, koji je i predsedavajući Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, u novembru će dobiti posebno odlikovanje nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera, potvrđeno je iz Kancelarije predsednika Nemačke.

Nemački orden Krst za posebne zasluge Grajfu će biti uručen u Izraelu.

- U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručenja koja će biti održana u Tel Avivu - rečeno je iz Kancelarije predsednika Nemačke.

U obrazloženju se navodi da je Grajf, koji je potomak nemačkih Jevreja koji su preživeli progon za vreme nacizma, svojim delom ovekovečio doprinos ove zajednice izraelskoj kulturi.

Podsetimo, Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, na čijem čelu je Grajf, je u avgustu predstavila izveštaj u kome se navodi da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da nema osnova za tvrdnje da je oko 8.000 Bošnjaka ubijeno u toj regiji u julu 1995. godine.

Prema procenama Komisije, između 1.500 i 3.000 bošnjačkih vojnika je zarobljeno i ubijeno na više različitih lokacija, a Grajf kaže da Komisija ne smatra da se u Srebrenici dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte, ali da “prepoznaje činjenice” da je hiljade ljudi ubijeno na najstrašnije načine i da odgovorni za te zločine moraju biti privedeni pravdi.

– Kao Komisija stojimo iza svakog slova, naš jedini cilj je bila istina, sigurni smo da su naši rezultati istiniti i da predstavljaju realno stanje stvari. Obavili smo detaljan posao i verujemo da će izveštaj biti korišćen u regionu – rekao je Grajf na konferenciji za medije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike