Bošnjaci računaju na pomoć Zapada, ovo je najveći udar na RS: Da li će biti hapšenja Srba zbog negiranja "genocida"

31.07.2021

19:13 >> 08:05

0

Autor: M. I.

Političko Sarajevo nema nikakve kapacitete da sprovede Inckovu odluku, kaže Perišić

Bošnjaci računaju na pomoć Zapada, ovo je najveći udar na RS: Da li će biti hapšenja Srba zbog negiranja "genocida"
Copyright Mladen Dragojlovic/ATAImages.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, te jedan zaključak.

Prema Zakonu o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, odluka visokog predstavnika se neće primenjivati u Republici Srpskoj. Takođe, institucije Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primene odluke visokog predstavnika.

pročitajte još:

Izmenama Krivičnog zakonika Srpske prvi put se uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda.

Za uvredu Srba i Republike Srpske – zatvor

Suština izmena ogleda se u tome da su predviđene zatvorske kazne do tri godine za sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Republike Srpske, a od šest meseci do pet godina za one koji Republiku Srpsku ili njene narode označi genocidnim ili agresorskim.

Kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina predviđena je za službena lica i lica u institucijama vlasti koje se finansiraju iz javnog budžeta, a koja počine ova krivična dela.

Od tri do petnaest godina zatvora predviđeno je za one koji pobrojana krivična dela učine u nameri promene ustavnog uređenja, teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti Republike Srpske.

Najveći udar na Republiku Srpsku

O izmenama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kao i o Inckovoj odluci koja je dovela do političke krize u BiH, za 24sedam govori savetnik predsednice RS Željke Cvijanović, dr Srđan Perišić.

Prof. Srđan Perišić, Printscreen Youtube

– Ovo je najveći udar na Republiku Srpsku, a svaki udar na RS znači i krizu u celoj BiH – kaže on i dodaje da, ipak, bošnjački politički predstavnici nemaju mogućnosti da sprovedu svoje želje u realnost, te da na teritoriji Republike Srpske neće biti hapšenja ili bilo kakvog uznemiravanja građana.

– Političko Sarajevo nema nikakve kapacitete da sprovede Inckovu odluku i da hapsi one koji, prema njihovim rečima, negiraju tzv. genocid. Zajedničke institucije ( Predsedništvo BiH, Savet ministara i Parlament BiH) su u blokadi od strane Srba. Policijske agencije koje mogu da deluju na celoj teitoriji BiH (SIPA i OBA) čiji bi posao trebalo da bude da hapse su takođe blokirane jer ne mogu da donesu nikakve odluke bez pristanka Srba. Političko Sarajevo nema poluge u rukama da bi sprovela u delo svoje želje na teritoriji Republike Srpske – rekao je Perišić za 24sedam.

Bošnjaci računaju na pomoć Zapada

Prema njegovim rečima, bošnjačka politička elita se, kao i do sada, nada da će dobiti pomoć iz inostranstva.

– Bošnjaci očekuju delovanje stranaca. Oni sada računaju da će se predstavnici partija iz Republike Srpske posvađati i da će nestati srpskog jedinstva. Međutim, Republika Srpska je jedinstvena i ja ne verujem da će do podela doći. Zato Bošnjaci računaju na pomoć iz inostranstva. Nažalost, oni uvek računaju na spoljni faktor, baš kao što je u proteklih 20 godina bio slučaj kada su visoki predstavnici nametnuli mnoštvo zakona. Bošnjaci se nadaju da će i novi nametnuti visoki predstavnik nastaviti tu praksu. Takođe, oni računaju da će NATO da kaže da je BiH ugrožena delovanjem Republike Srpske, što nema veze sa stvarnošću. Političko Sarajevo bi u tom slučaju tražilo angažovanje NATO snaga na području Republike Srpske kao krajnje rešenje. Ako bi se to desilo, to bi značio i kraj Bosne i Hercegovine – kazao je savetnik predsednice RS.

prof. Srđan Perišić, Youtube printscreen

On dodaje da su građani Republike Srpske bezbedni.

– Vlada Republike Srpske je izdala nalog da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova spreče bilo čije hapšenje ili maltretiranje na teritoriji RS. Srbe koje bi proglasili za “negatore genocida” jedino bi mogli da hapse na teritoriji FBiH – rekao je Perišić.

Od Šmita se ništa dobro ne može očekivati

On ističe da je nerealno očekivati da novi visoki predstavnik donese bilo kakve pozitivne promene.

– Ne verujem da će novi nametnuti visoki predstavnik Kristijan Šmit da ukine Inckovu odluku, barem ne u skorije vreme. Svi su svesni da je visoki predstavnik samo tehničko lice koje je stavilo svoj potpis na nametnuti zakon, a da je ta odluka doneta u Vašingtonu, Briselu, Londonu i Berlinu. Nijedan visoki predstavnik do sada nije samostalno donosio odluke, nego je imao podršku i zaštitu celog Zapada. Baš kao i do sada, i Inckov nametnuti zakon je podržan od strane EU – kazao je Perišić.

Savetnik predsednice RS dodaje da se nada da će Zapad promeniti svoj odnos prema Srbima, ali dodaje da je po tom pitanju veoma pesimističan.

– Mi ne možemo da znamo da li će na Zapadu konačno neko početi racionalno da razmišlja. Zapad je ranije imao moć da sprovede u praksu nametnute zakone, ali to više nije slučaj. Kristijan Šmit dolazi na mesto visokog predstavnika uprkos protivljenju Ruske Federacije i odluke Saveta bezbednosti. Dakle, ako je prihvatio da dođe na to mesto a da, u isto vreme, nema nikakav legitimitet, dok mu je i legalnost upitna – od njega ništa dobro ne možemo da očekujemo – rekao je Perišić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike