Hrvatska šalje 150 vojnika i dva helikoptera na Kosovo

23.11.2020

11:42 >> 11:43

0

Trenutno je 40 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske s dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva na Kosovu

Hrvatska šalje 150 vojnika i dva helikoptera na Kosovo
Copyright Dečani/Profimedia

Vlada Hrvatske usvojila je Nacrt predloga odluke o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške miru Kforu na Kosovu, prema kom se povećava hrvatski kontigent u Kforu sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika i sa dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

U Nacrtu predloga, koji je usvojen na sednici 19. novembra, podseća se da je Hrvatski sabor 31. oktobra 2018. doneo odluku o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške Kforu na Kosovu, u skladu sa kojom u 2019. i 2020. godini se može uputiti do 40 pripadnika, sa dva helikoptera.

Trenutno je u operaciji Kfora raspoređen 33. hrvatski kontingent sa 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, a područja gde deluju su Priština, Uroševac i kamp pored Peći, prenosi Kosovo online.

Prošle nedelje, hrvatski mediji su preneli da je ispraćen 34. hrvatski kontingent (HRVCON) u NATO operaciju podrške miru KFOR na Kosovu, a da su pripadnika 34. hrvatskog kontingenta KFOR krenula iz Zagreba drumskim putem prema Kosovu, preko Crne Gore i Albanije.

Hrvatska, kako se navodi u odluci, snažno podržava napore NATO-a u održavanju bezbednosti na Kosovu.

-Bezbednosna situacija na Kosovu, koja zavisi od narušenih međuetničkih odnosa, neregularnih migracija i regrutovanja boraca tzv. Islamske Države i njihovu povratku, od izuzatne je važnosti zbog posledica na odnose država jugoistočne Europe i stabilnosti celog područja. Narušavanje bezbednosti na Kosovu može da ima implikacije i na Hrvatsku. Trenutno je u operaciji KFOR raspoređen 33. hrvatski kontingent s 38 pripadnika Oružanih snaga i dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva. Područja razmještaja su Priština, Ferizaj/Uroševac i kamp Villaggio pokraj Peći. Hrvatski kontingent angažovan je na izvršavanju zadataka vazdušnog transporta, rad osoblja u štabu, rad u savetničkom timu na relaciji Ministarstva obrane i Kosovskih snaga sigurnosti. Budući da je završeno učestvovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji podrške miru „Resolute support“ u Avganistanu, predlaže se povećanje hrvatskog kontingenta u operaciji na Kosovu s 40 na 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske s do dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva”, navodi se između ostalog u Nacrtu predloga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike