Petković: Uprkos svim pritiscima i teroru Aljbina Kurtija, srpski narod i Srpska lista uspeli su da pobede

18.10.2021

08:31

0

Autor: I. P.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se javnosti u Vladi Srbije, nakon jučerašnjih lokalnih izbora na Kosovu u Metohiji

Petković: Uprkos svim pritiscima i teroru Aljbina Kurtija, srpski narod i Srpska lista uspeli su da pobede
Tan2021-10-18_11022650_1 - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Petković je na početku obraćanja čestitao ubedljivu pobedu Srpske liste i srpskog naroda na jučerašnjim lokalnim izborima na Kosmetu. 

- Pobeda je došla u najtežim trenucima, kada smo učestvovali u odbrani srpskog naroda, kada je 20. septembra Rosu ušao nedozvoljeno na sever KiM, a onda i kada su ponovo ušli na sever KiM 13. oktobra, sa dugim cevima, upucali Srećka Sofronijevića, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

Petković je istakao da je Srpski narod još jednom pokazao da slogom i jedinostvom može da bude još snažniji.

- Uprkos svim pritiscima i teroru Aljbina Kurtija, srpski narod i Srpska lista upeli su da pobede. Srpski narod južno od Ibra veruje Aleksandru Vučića. Ovom ubedljivom pobedom smo jasno pokazali da smo mi ti koji poštuju Briselski sporazum i sve ostale. Taakođe,  ovom pobedom smo zadržali svih 10 srpskih opština i zalog za formiranje Zajednice srpskih opština. To pokazuje i kolika je bila mudra odluka našeg predsednika da se izađe na izbore, izjavio je Petković.

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

 - Onako kako je bila snažna pobeda srpskog naroda i Srpske liste na jučerašnjim izborima, isto tako će da bude snažna poruka Srbije ukoliko se ne formira ZSO.

- Pored ovog stanja u srpskim sredinama i pobede kandidata Srpske liste na KiM na ovim izborima Kurti je doživeo debakl. Nije dobio nijednu opštinu u prvom krugu iako je sve vreme poslednjih meseci širio priču da će pobediti u svim opštinama. Ni Prština, ni u Prizren, ni Južna Mitrovica, ni Gnjilanje. U Južnoj Mitrovici je potučen za 20 posto razlike. Jasno je da ta nasilna i agresivna politika Kurtija je doživela debakl, a s ozbirom da je reč o Južnoj Mitrovici, to je veoma simbolično, istakao je Petković.

Kurtijeva politika doživela debakl

Petković je  potom prikazao razliku između glasova koje je Aljbin Kurti pobrao na februarskim izborima i juče, iz čega je evidentno da je njegova popularnost i u albanskim sredinama pala za više od 30 odsto.

- Narod na KiM, ne samo kada govorimo o srpskim sredinama, nego i sami Albanci neće više nikakvu propagadnu koju nudi Aljbin Kurti. Neće nasilje, neće teror. Kurtijevi nisu imali sa čime da izađu pred građane koji hoće privredu, vakcine, ekonomiju. A Kurti ništa nije od toga ponudio svojim građanima i zato je upadao na Sever KiM pod izgovorom samo da bi probao da popravi rejting, jer smo svi već znali da je ozbiljno ugrožena njegova popularnost i da ga ni njegovi neće, izjavio je Petković i dodao da je "ovo pobeda Srpskog naroda i Srpske liste ali i mudre politike predsednika  Vučića".

Tanjug/Sava Radovanović
 

 

Na pitanje šta može da se očekuje od Kurtija sada kada je potpuno poražen, Petković nije siguran i kaže da od njega može da se očekuje sve.

- On će sada verovatno da se pozabavi sopstvenim jadom i svojom partijom. Zato se i zatvorio u svoj izborni štab i ne daje izjave, jer nema šta da kaže. Njegova politika je jedan naduvani balon i ništa više. Ali balon koji može da pukne i naudi mnogima, jer je on čovek koji kada ne može da ostvari svoje ciljeve, kreće da ih ostvari nasilno, zaključio je Petković i dodao, odgovarajući na pitanja novinara, da su sve albanske opcije iste i ujedinjene kada treba da se napadne srpski narod, odnosno da srpska strana nema nijednu partiju koju preferira za saradnju i pregovore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike