Godfri povodom pokretanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD: Izražavam iskrene želje američkog naroda za mir i dobrobit srpske nacije

14.10.2021

19:30

0

Autor: N. A.

Zvanični diplomatski i trgovinski odnosi počeli su potpisivanjem ugovora 14. oktobra 1881. godine

Godfri povodom pokretanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD: Izražavam iskrene želje američkog naroda za mir i dobrobit srpske nacije
Copyright Entoni Godfri, A. K./ATAImages

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri danas se oglasio povodom pokretanja diplomatskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država pre 140 godina.


 - Kao što je prvi američki diplomatski predstavnik pisao Kralju Milanu kada je predavao akreditive, dozvolite mi da izrazim "iskrene želje američkog naroda za mir i dobrobit srpske nacije - napisao je ambasador Godfri na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se takođe ranije danas na Tviteru povodom pokretanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD.

- Vrednosti koje smo tada delili nas vezuju čvrsto čak i sada, inspirišu nas da radimo još tešnje - naglasio je Vučić.

Nešto ranije, državni sekretar SAD Entoni Blinken objavio je takođe na Tviteru da ga raduje što se danas obeležava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije.

- Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije između SAD i Srbije. Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje - istakao je Blinken.

Zvanični diplomatski i trgovinski odnosi počeli su potpisivanjem ugovora 14. oktobra 1881. godine.

Tadašnja Kneževina Srbija i SAD potpisale su posle višegodišnjih pregovora dva ugovora koji su ostali na snazi do danas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike