Dragica Gašić: Zbog čega i kome da se izvinjavam, što sam došla na svoj prag, što ne mogu na ulicu?

04.08.2021

19:25 >> 19:55

0

Nema ni san, ni dan, svakodnevnica joj je neizvesna i puna strepnje, ali se ne predaje

Dragica Gašić: Zbog čega i kome da se izvinjavam, što sam došla na svoj prag, što ne mogu na ulicu?
Copyright Dragica Gašić, Kosovo onlajn

Dva meseca već traje borba Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovicu, za opstanak u svom gradu.

Kako je ova hrabra žena rekla, nema “ni san, ni dan, svakodnevnica joj je neizvesna i puna strepnje, ali se ne predaje”, piše Kosovo onlajn.

pročitajte još

Na poruke da bi trebalo da se izvini Albancima u Đakovici, ona poručuje da ne zna zašto bi to radila.

-Kad sam se vratila bila sam srećna, bez obzira na nemir koji sam osećala u duši. Znala sam da neće biti lako, ali se moja svakodnevnica pretvorila u košmar. Ne mogu da razumem da neko misli da ima pravo da me istera iz sopstvenog stana i grada, kaže Gašić u razgovoru za Kosovo onlajn.

Poslednje obijanje stana je unelo dodatni nemir i brigu. Planira da ide u Smederevsku Palanku zbog lečenja i pita se šta će zateći po povratku ua Đakovicu.

Razvaljena vrata je zamenila sobnim vratima, koje joj je iz svoje spavaće sobe poslao, kako kaže, njen pobratim iz Kline Petko Pešić.

-To su sobna vrata, ne znam ko mi kuca, sa kakvim namerama, plašim se i da me neko ne prevari i lažno se predstavi. Policija ispred zgrade brine o mojoj bezbednosti, korektni su, ali oni su tu samo kad sam ja u stanu, kaže Gašić i dodaje da je stan obijen kada je bila u posetu sestri, pa se plaši da se to opet ne ponovi.

-Napeta sam i nervozna, od poslednjeg obijanja stana i uplašena, kaže Gašić.

Zahvaljujući dobrim ljudima i Kancelariji za KiM, stan je opremljen ponovo i ima sve što joj je potrebno.

Za Dragicu je Đakovica zabranjeni grad, prilikom pokušaja da u obližnjem marketu kupi namirnice, kasirka joj je prenela poruku vlasnika, da ne dolazi više, jer ima probleme sa sugrađanima.

pročitajte još

-Gazda je rekao da ne dolazim, jer je u velikim kreditima i ne želi da ima probleme zbog mene, kaže Gašić.

Isto se dogodilo i u pekari, gde joj je takođe rečeno da ne dolazi.

-Bila mi je iz Prištine neka kao nevladina organizacija i novinari i kad sam im ispričala za market, nisu mi verovali. Neka žena je insistirala da odemo zajedno u market, što sam i učinila. Gazda joj je samo ponovio ono što sam vam već rekla, priča Gašić.

Kako nema nikakav kontakt sa svojim sugrađanima, Gašić nije znala da mnogi od njih, kao i mnoge nevladine organizacije očekuju da se ona Albankama u Đakovici “izvini, iako za ništa nije kriva“.

Rekla je šokirano “ne razumem”.

-Ti koji misle da ja treba da se izvinjavam, neka dođu da mi to kažu u lice. Zbog čega da se izvinjavam? Šta sam uradila? Ili možda treba da im se izvinim, što sam došla na svoj prag, što su mi obili stan, polomili roletne i prozore, što ne mogu da ugradim vrata, uđem u prodavnicu i izađem na ulicu. Ja se nikome neći izvinjavati, to od mene neće dočekati. Sramota, treba oni meni da se izvine, rekla je Gašić vidno uzbuđena.

Da podsetimo, Dragica Gašić prva je srpska povratnica u Đakovicu. Od povratka, međutim, nailazi na pretnje i napade. Provaljeno joj je u stan, a opština pokušava i da joj ga otme.

Njenom prijatelju koji joj pomaže, oštećena su kola.

Prilikom provale u stan odneti su joj čak i lekovi, ali ona poručuje da neće odustati od toga da živi u rodnom gradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike