Srbi sa KiM tražili od Vučića da pošalje vojsku, predsednik apelovao da se izbegne nasilje ali da će država biti uz njih! (FOTO)

13.10.2021

13:28

1

Autor: I. P.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da se hitno sastane sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije

Srbi sa KiM tražili od Vučića da pošalje vojsku, predsednik apelovao  da se izbegne nasilje ali da će država biti uz njih! (FOTO)
raska vucic (2) - Copyright Instagram_buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM u Raškoj da će otvoreno razgovarati o aktuelnoj krizi na Kosovu i Metohiji.

- Neću moći da vam kažem sve što znamo jer ćemo neke stvari morati da ostavimo za manji skup i svakako bez kamera. Na kraju ću odgovoriti na sve što imate da mi kažete i da pokušamo da se dogovorimo šta nam je u narednom periodu činiti, rekao je Vučić.

Predsednik je upitao predstavnike Srba na KiM da li su tražili prisustvo medija na šta je dobio potvrdan odgovor.

- Ne razumem zašto će nam kamere na ovakvom sastnaku, ali poštovaću vaš izbor. Saslušaću vas sat ili dva, možda i duže, ali ću odgovoriti na sva vaša pitanja,rekao je Vučić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je zaprepašćen dešavanjima u Mitrovici i da je morao da popije lekove za smirenje.

Tanjug
 

 

 

- Razumeo bih da su nas prebijali kundacima i pendrecima, ali da neko puca na ovaj narod ne mogu da razumem. Ako se ovako nešto desi ponovo mi ćemo imati opšti otpor,rekao je Rakić.

- Branićemo se, ali ne znam da li ćemo moći da se odbranimo. Branićemo se svim rasoloživim sredstvima, rekao je on.

Srbi sa KiM su apelovali na Vučića da pošalje vojsku da odbrani srpski narod.

 

 

- Predsedniče, morate da razumete nervozu ovog naroda. Mi smo zabrinuti za svoje porodice, rekao je Simić.

Više Srba koji prisustvuju sastanku reklo je da su pripadnici ROSU pucali nasumice.

- Ranili su dečka pored nas, šta je sledeće? Samo želimo da znamo da imamo pomoć države i ljude kojima verujemo, rekao je jedan od prisutnih građana.

Neki od okupljenih Srba sa Kosmeta istakali su da zahtevaju da predstavnici Srba sa KiM-a napuste sve institucije privremnih organa u Prištini!

Vučić se obratio nakon izlaganja Srba sa Kosmeta

- Neću previše o prošlosti... Ni o tome koliko nas je bilo 1961. a koliko nas je danas na KiM. Neću da idem kroz loša rešenja kao 99, ćutanje našeg naroda 2004. kada su se predstavnici države sakrivali ispod stola i 2008. kada je Priština proglasila nezavisnost. Ni da vas podsećam na sramnu presudu Međunarodnog suda, a ni 2011. godine kada ste proganjani kada ste rekli da Jarinje i Brnjak ne mogu da budu granični prelazi.

- Nisam tražio od vas da budete uz mene jer nam se nešto sviđa. Sve ono o čemu pričamo danas da pričamo prepuni strasti, ali sam siguran da znate da smo se borili i trudili da ne ugrozimo srpski narod i Srbiju. Želim da vas podsetim na 2013. zahvaljujući vama, a uprkos volji svih ministara koji su tu bili, ne računajući Đurića i Vulina. Odbili smo tačku nezavinosti, i samo zbog toga Kosovo nije u UN.

 

- Nijedno rešenje nije dobro... A koje jeste? Da bude realno, racionalno, a da ne ugrozimo celu Srbiju. Ja sam taj koji je kriv koji je molio da ne napadate ROSU. Molio sam sve njih da ih ne napadamo, ne samo što sam brinuo za njih, već što sam brinuo da ne ubiju nekog našeg mladića. Video sam da je Sofronijević u redu, kada sam saznao, živ nisam bio. Reći ću vam, pozvao sam Lajčaka i rekao mu "zauzdajte ih, ako niste u stanju da ih zauzdate, mi ćemo". Odgovorili su mi da rade na tome i onda su ih naterali da se povuku. Ono što su danas radili, imali su podršku makar jedne države, pri tome nije nijedna zemlja EU. 

- Postoje tri razloga zašto ovo rade. Postoje interesi nekih velikih sila, da se sve raspadne, njima je cilj celovito nezavisno Kosovo. Potrebno im je da zaustave Srbiju, istakao je Vučić.

-  Dobra je stvar da danas Evropska Unija nije pominjala "obe strane", dodao je predsednik. 

Vučić je istako da je presudno da se sačuva mir, iako neke zemlje međunardne zajednice žele da izazovu sukobe.

- Šta god da se desi i kako da se desi Srbija i Beograd će biti uz vas. Nisam to rekao tek tako, oni koji me poznaju znaju šta to znači, rekao je Vučić komentarišući pozive okupljenih Srba da im pomogne u odbrani domova i vekovnih ognjišta.

Predsednik je istako da se organi u Prištini izgubili kompas i da se sa nekima od njih ne može ni razgovarati jer imaju podršku jedne zapadne zemlje, koja nije članica EU.

- Formulišite to kako hoćete, mi smo uz vas. Priština neće da ispuni sporazum, a ovde će za nas Briselski sporazum da bude spas. Nemojte da reagujete na nenasilje, ali ako krenu u nasije, vi zaštite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu, kolika je cena koju ćemo svi morati da platimo i zašto je moja molba da to pokušamo da izbegnemo”, poručio je Vučić na sastanku sa Srbina sa KiM u Raški.

Predsednik je predstavnike Srba pozvao da definišu svoje stavove i da će za to imati podršku. 

- Moja poruka njima je da ćemo čuvati mir, poštovaćemo sporauzme. Molim NATO da obavlja svoj posao, molim ih. Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da uvode Srbe u red, a ako budu pokušali, misleći da su uz podršku stranih sila dovoljno snažni da to urade, i uprkos tome što će ceo svet tražiti moju glavu, odgovor moj će biti jasan - u toj borbi za zaštitu života naše dece na KiM, njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, već danas prvi put sa sigurnošću mogu da kažem da ćemo da pobedimo u toj borbi, istako je predsednik. 

On je ponovio da je pred Srbijom težak period, te da će uslediti i snažni pritisci na Republiku Srpsku.

- Tražiće nestanak RS pre proleća i sve će to da pada na pleća Srbije, kako god okrenete. A, na svemu će da rade najmoćije zemlje sveta, rekao je Vučić.

 

Tanjug
 

 

TV printscreen
 

 Predsednik  Vučić izjavio je po dolasku u Rašku pre sastanka sa predstavnicima Srba na severu KiM da je povodom današnjih dešavanja kontaktirao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

-Čekam da se sretnem sa Srbima sa Kosova. Kontaktirao sam Miroslava Lajčaka, rekao mu šta mislim i završio razgovor. Mislim da su Srbi bili najuznemireniji, kazao je Vučić za TV Prva, preneo je B92 na svom sajtu.

 
Tanjug
 

 

Vučić je rekao da Srbija svojim trupama neće ulaziti na Kosovu i Metohiju i da će čekati NATO 24 sata da reaguje u slučaju pogroma. Ako NATO ne reaguje, Srbija će reagovati.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike